Bilincsben végezte egy zenész, amiért eljátszotta a brit himnuszt

2022. szeptember 21. - 09:47 | Külföld

Letartóztattak a hatóságok egy zenészt, aki II. Erzsébet temetése napján eljátszotta a brit himnuszt Hongkongban - jelentette szerdán a The Guardian című brit napilap.

Bilincsben végezte egy zenész, amiért eljátszotta a brit himnuszt
Fotó: TASR/AP

Oliver Ma zenészt hétfő este vették őrizetbe a hongkongi brit konzulátus épületénél, ahol több százan gyűltek össze, hogy virágokkal és gyertyagyújtással róják le tiszteletüket az elhunyt királynő emléke előtt.

Az eseményen - amelyről több videófelvétel is felkerült a közösségi média oldalaira - Ma tangóharmonikán eljátszotta a brit himnuszt, valamint a Hongkong korábbi, nem hivatalos "himnuszának" számító Dicsőség Hongkongnak című dalt, amely a 2019-es és 2020-as ellenzéki tüntetéseken is nagy népszerűségnek örvendett.

Az őrizetbe vétel hírét a hatóságok kedden megerősítették, hozzátéve, hogy a zenészt "lázítás és bujtogatás" miatt letartóztatták. Mát 2020 óta összesen háromszor vették őrizetbe, ugyanis az ellenzéki tüntetéseken a Dicsőség Hongkongnak angol változatát játszotta.

II. Erzsébet halála óta több mint 13 ezren írták alá a brit konzulátus részvétnyilvánító könyvét Hongkongban - teszi hozzá a lap.


MTI