Bindics László: A közelgő parlamenti választás sorsfordító lehet Szlovákia jövőjére nézve

2022. december 11. - 18:53 | Belföld

Bindics Lászlót a Magyar Fórum alapító tagját, dunaszerdahelyi járási elnökét kérdeztük.

Bindics László: A közelgő parlamenti választás sorsfordító lehet Szlovákia jövőjére nézve

Mi okból gondolja, hogy a közelgő parlamenti választás akár sorsfordító is lehet Szlovákia jövőjére nézve?

Mert nagyon sok forog kockán. Például az, hogy visszatér-e a maffiaállam és a jogállam szétverése vagy nem, folytatódhat-e a korrupció ellenes harc, marad-e a nyugati orientáció. Ez nagyban függ a következő kormány összetételétől. A Magyar Fórum már a regionális és helyi választások előtt is úgy döntött, hogy a Smer, Hlas, Republika, SNS és a Kotleba-féle formációkkal nem lép koalícióra. Országos szinten is kerülnénk az ilyen típusú koalíciókat, láttuk, hogy ez legutóbb hová vezetett. Nem szeretnénk újra azokat az időket élni, mikor újságírókat gyilkoltak meg hazánkban az igazság eltitkolása érdekében. A szlovákiai magyarok mindig a jó oldalra álltak, 2016-ot kivéve, amibe bele is buktak. Véleményem szerint fontos, hogy ez ne ismétlődhessen meg, ne hasonuljunk meg, legyen gerincünk és vállaljuk szavaink és tetteink súlyát.

Akkor kivel tudják elképzelni a közös munkát?

A Magyar Fórum az együttműködés pártja. A szlovákokkal, a szlovák demokratikus oldallal való együttműködésre törekszünk. A választóink biztosak lehetnek benne, hogy a ránk leadott szavazat nem köt ki a rossz oldalon. Nem szabad engednünk, hogy újra bárki a törvények felett álljon és visszatérjen a korrupció és a klientalizmus.

Mit gondol a magyar külügyminiszter múlt heti kijelentéséről, miszerint Robert Ficot tisztelnie kell minden magyarnak?

Azt, hogy ezt az állítást minimum meg kell kérdőjelezni. Mert nem szabad elfelejteni egyetlen itt élő magyarnak sem azt, amikor kiutasították, visszafordították a komáromi hídon Sólyom László magyar köztársasági elnököt. Vagy Malina Hedvig megverését és kiűzését Szlovákiából, vagy amikor megverték a DAC-drukkereket a magyarságukért, a himnusztörvényről már nem is beszélve. Vagy a kettős állampolgárság betiltását, ahol biztonsági kockázatként tekintettek a Szlovákiában élő magyarokra. A nyelvhasználati törvényt, amely korlátozta a magyar nyelv használatát. Ez mind-mind olyan történés és cselekedet, ami nem érdemel tiszteletet. És az a minimum, hogy nem hadjuk feledésbe merülni! Nem teszünk úgy, mint ha nem történtek volna meg ezek az ellenünk irányuló dolgok. A Magyar Fórumban többek közözött ezért is mondjuk azt, hogy nem szabad a Ficóékkal közösködni. A múlt hibáit nem megismételni kell, hanem tanulni belőlük.

Mi a véleménye a szomszédban folyó háborúról és az EU-ról?

Nem vagyok katona, sem biztonságpolitikai vagy gazdasági szakértő. Politikától független szakemberek véleményére támaszkodom és próbálom elkerülni a közösségi médiákban bekiabáló, sokszor dezinformációkra alapuló okoskodásokat, megmondóembereket. Ez a háború többről szól, mint két ország konfliktusa, ez biztos. A szívem szakad meg mikor látom az erőszakot az emberek, városok bombázását, kínzását és az esztelen öldöklést Ukrajnában. Ez az emberi civilizáció ellen elkövetett hatalmas bűn. Kívülállóként könnyű okoskodni és felelőtlenül véleményt mondani, addig amíg nem a mi fejünkre hullanak a bombák. Nem szabad a háborús propagandát elhinni. Ezt a háborút az egyszerű emberek sínylik meg nem a vezetőik, és ezt figyelembe véve kellene véleményt alkotnunk! A tény az, hogy mi az EU és a NATO tagjai vagyunk. Ennek így is kell maradnia! Ez a helyes út! Persze minden rendszernek vannak hibái, de ha külföldre megyünk dolgozni, tanulni, befektetni vagy csak turistaként utazni, akkor ezt szinte kizárólag nyugati irányba tesszük, nem pedig keletre! Nemzeti kisebbségként boldogulásunk záloga az EU-tagság: az, hogy határellenőrzés nélkül, szabaddá vált az utazás Magyarország irányába is, egy óriási eredmény, amit nem szabad elveszítenünk!

Végül a helyhatósági és megyei választásokon elért eredményekről szeretném kérdezni. Hogy értékelné az eredményeiket?

A Magyar Fórum prioritása a magyar parlamenti képviselet megteremtése Szlovákiában. Ezért alakultunk, ez a fő prioritásunk.

Emellett figyelembe kell venni, hogy egy új pártról van szó, amely túlnyomórészt olyan tagokból áll, akik korábban semmilyen párt tagjai nem voltak. Az anyagi forrásaink is korlátozottak, ez meg is látszott azon, hogy mennyi kampányrendezvényünk, óriásplakátunk, választási újságunk, hirdetésünk volt – vagy inkább nem volt. Nálunk minden jelölt saját maga finanszírozta a többnyire nagyon alacsony költségvetésű kampányát, a párt nem nyújtott – nem nyújthatott – anyagi támogatást. És még valami, csak azért nem indítottunk jelölteket, hogy legyenek. Csak az indult, aki tényleg akart, és hajlandó volt tenni is valamit. Mindez persze meg is látszott az eredményen, de ha azt vesszük, hogy szó szerint a nulláról indultunk, és először mérettettük meg magunkat egyedül, az eredmény nagyon is vállalható. Dél-Szlovákia szerte sokan értek el sikereket, lettek polgármestereink és képviselőink is. Ami külön is említésre méltó, hogy a pozsonyi régióban is erősödtünk, ami azt mutatja, hogy a szlovákok és a szlovák pártok is komolyan veszik a velünk való együttműködést és munkát.

A fő célunk, hogy szlovákiai pártként megteremtsünk egy olyan politikai légkört ami meg tudja szólítani a magyar és a magyar érzelmű embereket, de a szlovákokat is egyaránt.

Jól értem? A szlovák nemzetiségűeket?

Igen, szlovák polgártársainkat is szeretnénk képviselni. Hisz régiónkban közösek a gondjaink és problémáink is, amit együtt fogunk tudni jól megoldani.

Hogy szeretnék ezt elérni, megszólítani a választókat?

Kiszámítható, átlátható politikával. A következesen és hitelesen képviselt elvekkel, egy jó minőségű szakmai programmal és hiteles jelöltekkel, akik között nagyon sok az új arc és kevés a régi motoros pártpolitikus. Mindezt úgy, hogy tovább építjük a jó partneri viszonyt a szlovák demokratikus oldal pártjaival. Szeretnénk több nőt és fiatalt bevonni a politikai közéletbe. Ebben látjuk a jövőt és a megoldást! Dél-Szlovákia szerte szervezünk találkozókat, Magyarok Fóruma néven, amin bárki részt vehet és elmondhatja a véleményét a hogyan továbbról, ki miben látja a megoldást a képviseletünk megteremtéséhez. Ebből tudunk igazán közösen építkezni és fejlődni!

(PR-cikk)