"Biológiai és nukleáris fegyverek fejlesztése a Pentagon támogatásával" - avagy mit próbál eladni az orosz propaganda?!

2022. március 7. - 08:45 | Külföld

Az MTI által közölt orosz témájú híreket érdemes távolságtartással kezelni, ám érdekes egyvelegét kaphatjuk Igor Konsenkov vezérőrnagy hadijelentéséből annak, hogyan is próbája legitimmé tenni saját tettei az orosz hadsereg.

"Biológiai és nukleáris fegyverek fejlesztése a Pentagon támogatásával" - avagy mit próbál eladni az orosz propaganda?!
Fotó: AP/TASR

Az orosz katonai tárca vasárnap állítása szerint az ukrán egészségügyi minisztériumtól származó iratokat hozott nyilvánosságra. Közlésük szerint az orosz támadás napján, február 24-én kiadott utasítás értelmében a poltavai és a harkivi laboratóriumok munkatársainak sürgősen meg kell semmisíteniük a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera és más halálos betegségek ott őrzött kórokozóit.

"A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott" - hangoztatta Konasenkov.

Konasenkov szerint a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta.

A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjet köztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

Gyenyisz Pusilin, a luhanszki szakadár "népköztársaság" vezetője egy "NATO-nyilvántartási számmal ellátott laptopon" talált adatokra hivatkozva bejelentette, hogy

az ukrán hadsereg március 8-án szándékozott egyidejű támadást indítani a Donyec-medence szakadárok által ellenőrzött területei és az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím ellen.

A laptopot, amelyen az orosz és oroszbarát erők állásait feltüntető donyecki, luhanszki és krími térképeket és drónfelvételeket találtak, Pusilin szerint donyecki "népi milícia" foglalta le Jobboldali Szektor ukrán radikális szervezet Berdjanszk falu mellett elfoglalt főhadiszállásán. A haditervek, mint mondta, egyidejű tengeri és szárazföldi behatolással számoltak.

A tisztségviselő azt mondta, hogy az elfoglalt főhadiszálláson az ukrán fél NATO-támogatásának egyéb jeleit is észlelték, egyebek közütt különleges titkosítási szinthez való hozzáférési jogosultságot.

Vasárnap egyébként három orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, az Interfax és a RIA Novosztyi egy névtelenül nyilatkozó, az orosz Külső Hírszerző Szolgálatra (SZVR) is hivatkozó forrást idézett, amely azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris és fejlesztések nyomán, mindössze "néhány hónapra volt attól", hogy minden felététele meglegyen saját nukleáris fegyvere és a hordozóeszközök kifejlesztéséhez.

Az informátor szerint Kijev mind uránium, mind plutónium alapú nukleáris robbanószerkezet kifejlesztésén dolgozott.

Íme a Telex tényellenőrző cikke a témában.

(MTI/parameter)