Bírálják a cseh kormányfő döntését a vállalkozók

2017. május 3. - 08:44 | Külföld

Cseh vállalkozói körökben nyugtalanságot keltett és bírálatokat váltott ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök keddi bejelentése, miszerint kormánya még a héten benyújtja lemondását. 

A Gazdasági Kamara nyilatkozatában attól tart, hogy a kormány lemondása után "bizonytalan helyzet" alakul ki Csehországban, amely legalább fél évig, az októberre kiírt képviselőházi választásig eltart. "Ez a bizonytalan belpolitikai helyzet veszélyezteti a jelenlegi gazdasági prosperitást" - olvasható a dokumentumban.

A nagyvállalkozókat tömörítő Ipari és Kereskedelmi Szövetség szerint a kormányfő döntése "nélkülöz minden koncepciót és felelőtlen".

Bohuslav Sobotka a kormánykoalíción belüli ellentétekkel indokolta döntését. Konkrétan azzal, hogy Andrej Babis pénzügyminiszter ellen adócsalás gyanúja merült fel, és ezt Babis a parlament és a kormányfő kérésére sem tisztázta kellőképpen, ami károsítja a kormány munkájának eredményeit.

"A kormány lemondása több szempontból sem jó hír a vállalkozóknak. A kormány azt ígérte a vállalkozóknak, hogy mandátuma végén némiképp enyhít azokon a terheken, amelyeket éppen ő rakott a vállukra" - mutatott rá a Gazdasági Kamara, amely szerint több országos jelentőségű projekt megvalósítása is a jövőbe tolódik, és Csehország több milliárd koronás uniós támogatást veszíthet el.

"A legnagyobb munkaadókat tömörítő, politikailag semleges szervezetként a kormányfő lépése kellemetlen meglepetés számunkra. Meglepett bennünket ez a minden koncepciót nélkülöző lépés, amely ráadásul az országgal szemben is felelőtlen" - jelentette ki Jaroslav Hasek, az Ipari és Kereskedelmi Szövetség elnöke.

A kis- és közepes vállalkozókat tömörítő szövetség viszont úgy látja, hogy a gazdaságot már nem igen fogja befolyásolni a kormány lemondása, de Csehország külföldi megítélése "súlyos károkat szenved" - nyilatkozta Karel Havlícek, a szövetség elnöke.

Jirí Grund, az Exportőrök Szövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy "fél évvel a választás előtt megdönteni egy kormányt abszurd dolog". A miniszterelnök bejelentése után a cseh korona jelentősen meggyengülve zárta a napot a prágai tőzsdén.

MTI/para