Birkózó-vb - Dénes Mercédesz nyolcaddöntős, Torba Erik kiesett

2019. szeptember 17. - 08:29 | Sport

A kötöttfogásúak 60 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Torba Erik vigaszági vereségével kezdődött a keddi nap a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon, melyen Dénes Mercédesz szép győzelemmel mutatkozott be a nők 53 kilogrammos kategóriájában.

Birkózó-vb - Dénes Mercédesz nyolcaddöntős, Torba Erik kiesett
Dénes Mercédesz (A Magyar Birkózó Szövetség Facebook-oldala)

A magyar kötöttfogású csapat edzői abban bíztak, hogy Torba - akit az orosz címvédő, Szergej Jemelin győzött le hétfőn - a vigaszág első körében a román Razvan Arnaut fölé tud kerekedni, ám a meccs nem a reméltek szerint alakult.

Az idei Európa Játékokon ezüstérmes magyar nagyon rosszul kezdett, ami megpecsételte a sorsát, ugyanis Arnaut 20 másodperc után gyors válldobást mutatott be, s 4-0-ás előnybe került, majd Torba passzivitása után is kapott egy pontot, így másfél percet követően már 5-0-ra vezetett. A magyar pedig a hátralévő négy és fél percben nem tudott változtatni ezen, így búcsúzott.

Előzetesen az első női versenynap egyedüli magyarjának, Dénes Mercédesznek Torbánál nehezebbnek tűnt a dolga, ám az érdi versenyző egészen remek teljesítménnyel rukkolt elő.

A meccs eleje még a dél-koreai Kim Hjung Dzsóé volt, ő indított többet, így alig egy perc után a magyart figyelmeztette és kért tőle nagyobb aktivitást a mérkőzésvezető. Dénes "értett a szóból", azonnal vállalkozóbb szellemben kezdett birkózni és két lábra támadást is indított, igaz, eredménytelenül. Ezek után némileg érthetetlennek tűnt, hogy miért Dénes kapta az újabb figyelmeztetést, ami már azt jelentette, hogy fél perce volt akciót csinálni, ellenkező esetben riválisa kapott volna egy pontot. Viszont nem az utóbbi forgatókönyv valósult meg, mert az újabb magyar lábra támadás már mögé kerülést eredményezett (2-0).

A szünetre így előnnyel mehetett Dénes, de egyértelmű volt, hogy nagyon nehéz dolga lesz, mert a dél-koreai veszélyesen és gyorsan ment lábra. Az érdiek birkózója azonban a második menetben végig nagyon koncentráltan birkózott, a támadásokat jól védte, sőt, előbb egy derékra támadást, majd egy kontrát zárt mögé kerüléssel, miközben ellenfele egy kiléptetéssel szerzett egy pontot a meccsen (6-1).

A nyolcaddöntőben Dénes a fehérorosz Vanesza Kaladzinszkajával csap majd össze.

A nap harmadik magyarja, Lőrincz Tamás a magyar idő szerint 14 órakor kezdődő esti programban lesz érdekelt, a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának fináléjában.

MTI