A bíró szerint nem zaklatta feleségét a nőt 700 üzenettel bombázó exférj

2019. szeptember 15. - 11:51 | Régió

Elsőfokon elítélték zaklatásért a Nagymihályi Járásbíróságon, másodfokon felmentette a kerület bíróság a szlovák férfit.

A bíró szerint nem zaklatta feleségét a nőt 700 üzenettel bombázó exférj
Fotó: Korzár

2015 februárjától indult büntetőeljárás a varannói járásbeli 42 éves Andrej ellen. Az ok, hogy miután felesége benyújtotta a válókeresetet, a férfi két hónapon keresztül állandóan felkereste nagymihályi lakhelyén a nőt. Virágokat is küldözgetett, de követte is őt. Nap mint nap sms-ekkel és a közösségi hálón küldött üzenetekkel bombázta. Két hónap alatt előbbiből mintegy 600-at, utóbbiból pedig kb. 100-at küldött.

Azon a napon, amikor a nő, Lívia az ügyvédjével készült találkozni a válókereset ügyében, Andrej odament a lakóháza elé, a nőt pedig annyira megrémítette, hogy kihívta rá a rendőröket. A férfi ellen eljárás indult, és az ellene született nyomozati anyag szerint a nőnek gyermekével együtt el kellett hagynia otthonát a férfi zaklatásai miatt, és ismeretlen helyre kellett költöznie. A nő néhány nap elteltével újra hazatért, de a férfi megint odament, Lívia pedig ismét kihívta a rendőrséget.

Andrej elutasította a vádakat, és azzal magyarázta a sok üzenetet, hogy szeretett volna magyarázatot kapni a feleségétől, hogy miért adta be a válókeresetet. Választ viszont vagy nem kapott, vagy csak elküldte őt a nő azzal, hogy hagyja békén. A férfi közben külföldön is tartózkodott munka miatt egy ideig. Szavai szerint amikor a fiukkal akart lenni, a nő elutasította, ő viszont szerette volna rendezni a viszonyukat. A férfi állítja, nem fenyegette őt.

Lívia a bíróság előtt azzal magyarázta a válókeresetet, hogy a férfi eltitkolta előtte, hogy a házasságuk előtt pszichiátrián kezelték. Amikor pedig a pszichiáterénél járt, ő nem mondott semmit a férfi állapotáról, de állítólag azt tanácsolta neki, hogy azonnal váljon el tőle. Ezután a nő leírta, hogy a férfi hogyan viselkedett vele az inkriminált két hónap alatt, és hiába kérte őt, nem hagyta abba. Elmondása szerint az sms-ek tele voltak vulgáris kifejezésekkel, és a férfi azzal fenyegette, hogy ráküldi a szociális hivatalt. Tartott tőle, hogy valaki hinni fog a férjének és elveszti a fiát.

Arról is beszélt, hogy tart a férjétől, mert megtudta, hogyan bántotta a korábbi feleségét. A nő állítja, veszekedéseik során is úgy tűnt, rá fog támadni, de végül ezt soha nem ette meg. Véleménye szerint viszont azért is, mert mindig mondta neki, hogy ha megveri, akkor azt úgy tegye, hogy látszódjon.

Első fokon kihallgatták közös ismerőseiket, akik szintén nyilatkoztak a viszonyukról, felolvastak néhány írásos bizonyítékot, majd mindez alapján találták bűnösnek a férfit. Ezer euró pénzbírságot kapott, azzal, hogy ha nem fizeti be, félévet kell leülnie.

A kerületi bíróság ugyanakkor törvénytelennek minősítette az ítéletet és felmentette Andrejt azzal, hogy az eset nem minősíthető bűnténynek. A bíró érvelése szerint a férfi cselekedetei nem voltak olyan intenzitásúak, hogy az kimerítené a zaklatás fogalmát.

A másodfokú ítélet jogerős, a bíró ugyanakkor figyelmeztette a férfit, hogy ne folytassa, amit eddig tett, mivel ismét a bíróság elé kerülhet miatta és később már minden másképp alakulhat.

(SME)