A Bírói Tanács a második körben sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökét

2019. szeptember 9. - 22:06 | Belföld

A Bírói Tanácsnak a második fordulóban sem sikerült megválasztania a Legfelsőbb Bíróság (NS) új elnökét. A második fordulóba Jana Bajánková és Soňa Mesiarkinová bírónők jutottak tovább. Egyiküknek sem sikerült megszerezni a 18 tagú Bírói Tanács szavazatainak abszolút többségét. Az első körhöz hasonlóan most is csak 17 szavazat volt érvényes a 18-ból. A szavazás titkos volt.

A Bírói Tanács a második körben sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökét
Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke (TASR)

Bajánkovára, a Legfelsőbb Bíróság bírójára kilencen szavaztak, és ketten voltak ellene. Hatan tartózkodtak. Mesiarkinová, aki szintén a Legfelsőbb Bíróság bírónője, hét támogató szavazatot és két ellenszavazatot kapott. Nyolcan tartózkodtak. A Legfelsőbb Bíróság új elnökéről a Bírói Tanács legkorábban 45, legkésőbb 120 nap múlva fog dönteni.

Bajánková az első fordulóban nyolc szavazatot kapott, ketten ellene voltak, heten pedig tartózkodtak. Ivetta Macejková, az Alkotmánybíróság volt elnöke egy szavazatot gyűjtött be, öten szavaztak ellene, a tanács 11 tagja pedig tartózkodott. Mesiarkinovára, a Legfelsőbb Bíróság bírónőjére heten szavaztak, ketten voltak ellene, és nyolcan tartózkodtak.

Štefan Harabint, aki nem vett részt a hétfői nyilvános meghallgatáson, senki sem támogatta, ugyanakkor a megválasztása ellen 14-en szavaztak. Hárman tartózkodtak. Harabin múlt hét csütörtökön (szeptember 5.) sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszavonja indulását az elnöki posztért, de a Bírói Tanácsnak hétfőig nem adta írásba a döntését.

TASR