A Bírói Tanács nem tudja, mely bírók telefonját foglalta le a NAKA

2019. október 1. - 07:52 | Belföld

A Bírói Tanács közlése szerint a testület nem tudja, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) mely bírók mobiltelefonját foglalta le, csupán a sajtóban közölt információkat ismeri, az ügyészség egyéb részletekről nem tájékoztatta.

Hétfői ülésén a Bírói Tanács öttagú bizottság létrehozásáról döntött, amely megvizsgálja a lehetséges lépéseket.

„Nem hinném, hogy az ügy jelenlegi szakaszában bármelyik bírót behívathatnánk meghallgatásra” - jelentette ki Marcela Kosová, a tanács tagja. A testület több tagja szintén úgy vélekedik, jelenleg nincs semmilyen törvényes alap arra, hogy beidézzék az érintett bírókat. Arra is rámutattak, hogy a joggyakorlat szerint senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy maga ellen tanúskodjon.

Másrészt a Bírói Tanács több tagja azzal érvel, hogy meghívhatnák a tanácsba a bírókat, hogy tisztázzák magukat. Elhangzott az az érv is, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában egyelőre sem vádemelési javaslatról, sem bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanújáról nincs szó, vagyis hivatalosan egyelőre semmivel nem gyanúsítják az érintetteket.

A Bírói Tanács elnöke korábban levélben kért tájékoztatást az ügy részleteiről, de a Speciális Ügyészség azt a választ adta, hogy a nyomozás jelenlegi szakaszában semmilyen további információt nem adhat, és a lefoglalt mobiltelefonok ügyében egyelőre senki ellen nem indítottak büntetőeljárást.

Az érintett bírák felfüggesztésével kapcsolatban a Bírói Tanács ugyanazt közölte, mint Gál Gábor igazságügyi miniszter (Most-Híd): amíg nem indul ellene eljárás, addig nem lehet felfüggeszteni hivatásának gyakorlása alól egy bírót.

A rendőrség augusztusban korrupció és hatásköri visszaélés gyanúja miatt foglalta le Monika Jankovská (Smer-SD) azóta lemondott igazságügyi államtitkár, valamint több járási és kerületi bíró, továbbá egy ügyész mobiltelefonját.


(TASR)