„A bírónő tegye, amit kell, mert úgy végzi, mint Kuciak” – közel hatezer üzenetet válthatott Kočner és Jankovská, köztük ezt is!

2019. október 3. - 09:54 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított vállalkozó, Marian Kočner ezt az üzenetet 2018. feburár 26-án küldhette az igazságügyi minisztérium korábbi államtitkárának, Monika Jankovskának – azon a napon, amikor megjelentek az első hírek Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová haláláról.

„A bírónő tegye, amit kell, mert úgy végzi, mint Kuciak” – közel hatezer üzenetet válthatott Kočner és Jankovská, köztük ezt is!
Fotó: TASR

A Denník N szerint Monika Jankovská hazudott, amikor a szeptember 3-i sajtótájékoztatóján azt állította, hogy semmilyen kapcsolatban nem állt Kočnerrel. Jankovská akkor azt mondta sem közvetlenül, sem közvetve nem kommunikált a vállalkozóval, sőt, nem is ismeri.

A lap szerint azonban a Threema-alkalmazásból származó üzenetekből az derült ki, hogy Jankovská közel hatezer üzenetet váltott Kočnerrel 2017 ősze és 2018 májusa között.

Ezek alapján Kočner a Kuciak-gyilkosságot is megemlítette egyik üzenetében, amelyet a korábbi államtitkárnak címzett. Zuzana Maruniaková bírónőre utalt, aki a Markíza-váltókkal kapcsolatos üggyel foglalkozott.

„Akkor tegye, amit tennie kell, mert úgy végzi, mint Kuciak“ – idézi Kočnert a Denník N. Pontosan azon a napon írhatta ezt Jankovskának, amikor megjelentek az első hírek Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová haláláról, 2018. február 26-án.

Az állítólagos kommunikációból kiderül, hogy Kočnernek nem volt egyszerű dolga Maruniakovával, mert a bírónő félt, Jankovská azonban utasításokat adhatott neki és igyekezett befolyásolni őt. A lap szerint az akkori államtitkár éreztette vele, hogy hálásnak kell neki lennie, amiért egyáltalán bíró lehet.

„Tegnap épp kávézott, és meglátott téged az autóban, majdnem összecsinálta magát, azt hitte, hogy követed“ – írta Jankovská Kočnernek a bírónőről a Threema-információk alapján.

A Denník N azt írja, Jankovská és Kočner közt nemcsak munkakapcsolat lehetett, megvitathatták a magánügyeiket és a nyaralásokat is: 2017 karácsonyán például azt írta Kočnernek, hogy Mexikóban vannak, Jankovská akkori férje pedig valóban Mexikóban készült fotókat osztott meg a közösségi oldalán.

A lap azt írja, a kommunikációból az is kiderül, hogy Jankovská Kočneren keresztül Nobert Bödört is ismerhette. Kočner néha megkérdezte a nőt, hogy el tudna-e intézni ezt-azt bizonyos bíróknál, ő pedig válaszolt, hogy igen vagy nem, vagy esetleg csak közvetítőn keresztül.

Monika Jankovská csütörtökön a megjelent információkkal kapcsolatban úgy reagált, hogy az állítólagos kommunikáció leirata hamistvány és „egy nagy marhaság“.

A korábbi államtitkár szerint ennek a bizonyos kommunikációnak több verziója is terjed az országban. „Megteszek minden szükséges jogi lépést a védelmem érdekében“ – jelentette ki.

Mint ismert, Monika Jankovská szeptember elején jelentette be, hogy távozik az államtitkári pozícióból, és ismét felveszi a bírói talárt. A SME úgy tudja, azóta a pozsonyi kerületi bíróságon dolgozik.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) augusztus végén lefoglalta több pozsonyi bíró mobiltelefonját, köztük Monika Jankovskáét is olyan bűncselekményekkel összefüggésben, mint kenőpénz elfogadása, megvesztegetés, hivatali hatáskörrel való visszaélés, vagy az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése.


(DenníkN/TASR/para)