A bíróság döntött, hogy szabadlábra kerülhet-e a lipótvári börtöni mészárlás kitervelője

2018. január 11. - 11:41 | Belföld

Börtönben eltöltött 34 év után kérvényezte szabadlábra helyezését Tibor Polgári, a lipótvári börtöni mészárlás kitervelője. A bíróság szerdán döntött az elítélt sorsáról.

A bíróság döntött, hogy szabadlábra kerülhet-e a lipótvári börtöni mészárlás kitervelője
Fotó: TV Markíza

Polgári 1991-ben tervelt ki szökést társaival a lipótvári (Leopoldov) börtönből, mely során lemészároltak öt börtönőrt és egy rabot. A szökés kitervelője kérvényezte a feltételes szabadlábra helyezését, a bíróság két napon keresztül tárgyalt róla.

Polgári életfogytiglani börtönbüntetését tölti. A tárgyaláson mosolyogva hallgatta végig tetteinek felsorolását, később pedig egy szakértővel is összeszólalkozott. „Az életben soha sehol nem lenne olyan jó neki, mint ott, ahol most van. Ahol királyként kezelik“ – véli így Svetozár Droba, törvényszéki szakértő.

A bíróság végül elutasította Polgári kérelmét, így továbbra is börtönben marad.

A 26 évvel ezelőtti mészárlásért a rabok közül hármat életfogytiglanra ítéltek. Múlt év végén szabadlábra helyezték Bartolomej Botošt, aki összesen 31 évet töltött rács mögött.

Szerdán tárgyaltak volna egy másik életfogytiglanos, Miloš Uriga feltételes szabadlábra helyezéséről is – ő azonban visszavonta kérelmét.

tvnoviny.sk/para