Bíróság elé áll Bödör és Kvietik – elkezdődött Szlovákia egyik legnagyobb korrupciós ügyének a tárgyalása

2022. február 25. - 09:58 | Belföld

Pénteken elkezdődött Szlovákia egyik legnagyobb visszhangot kiváltott botrányának, az Állattenyésztő (Dobytkár) ügynek a bírósági tárgyalása – írja az Aktuality.

Bíróság elé áll Bödör és Kvietik – elkezdődött Szlovákia egyik legnagyobb korrupciós ügyének a tárgyalása
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

Az ügy két fő gyanúsítottja a Smerhez közeli nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör, valamint Martin Kvietik, az SNS-hez közeli oligarcha. Rajtuk kívül további vállalkozók, egykori tisztségviselők és jogászok szerepelnek vádlottként az ügyben. Köztük van a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) két volt igazgatója, Juraj Kožuch és Ľubomír Partika, Peter Kuba és Viktor Miklas vállakozó, valamint Milan Kopriva jogász és Ľubomír Kropil - írja az Aktuality.sk.

Bűnösségükről vagy ártatlanságukról a besztercebányai székhelyű Specializált Büntetőbíróság Ján Giertli, Ján Hrubala, Jozef Šutka összetételő szenátusa hoz majd döntést.

Bödör ügyvédei, Robert Kaliňák és Marek Para társaságában érkezett meg a bíróságra. Szerintük a vád tele van hibákkal, kliensüket pedig olyan dolgokkal vádolják, amelyekhez nincs köze, és nem is bizonyítottak. A másik vádlott, Kožuch azt mondta, bizonyítani tudja, hogy a koronatanú hazudott.

Az ügyész nemrégiben terjesztett be újabb bizonyítékokat - ezek 2019 májusi és júliusi hangfelvételek, az ügyész a teljes merevlemezt átadta a bíróságnak, az azonban nem ismert, hogy pontosan mi szerepel rajta.

A tárgyaláson Kožuch, Partika, Kuba és Kvietik ügyvédei a főtárgyalás elnapolását kérték, mivel nem ismerik a felvételek és a merevlemez tartalmát. "A merevlemez a vádirat 94. pontjában szereplő cselekményre vonatkozik, a vádlott Kvietikre és Kožuchra" - mondta Hruška ügyész.

A 94. pont egyike azon eseteknek, amikor egy cégkonzorcium 100 ezer euró kenőpénzt fizetett. A gyanú szerint ebből 80 ezret Kvietik vett át, a maradék 20 ezret pedig Marek Kodada volt tisztviselő és a vádlott Juraj Kožuch osztotta el egymás közt. „Speciális növénytermesztés” termékeinek feldolgozására és értékesítésére irányuló projektről volt szó.

A szenátus azonban az ügyvédek kérése ellenére folytatta a tárgyalást. "Nem ritka, hogy bármelyik fél bizonyítékot terjeszt elő" - mondta a szenátus elnöke. A Bödör ügyvédje, Marek Para több kifogást is emelt, például a bíró elfogultsága ellen.

Az egész korrupciós gépezet úgy működött, hogy ha a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozók sikeresek akartak lenni projektjükkel az agrodotációk megpályázásában, akkor nem kevés kenőpénzt kellett fizetniük. Több kérvényező Ľubomír Kropilhoz fordult, aki 2020 tavaszán, az őrizetbe vételét követően elkezdett együttműködni a hatóságokkal.

Részletesen leírta, hogy az úgynevezett tanácsadói szolgáltatások által hogyan hajtották be a pénzt a kérvényezőktől. A kenőpénz egy részét megtartotta, a többit készpénzben átadta a „rendszer“ felsőbb köreinek. A rendőrség több mint 10 millió euró értékű kenőpénzekről tud. A bizonyítékok között van több együttműködő gyanúsított vallomása, de sikeresen kinyomozták a magán- és vállalati számlákon történő pénzfolyamatokat is.

Az egyetlen vádlott, Viktor Miklas jelezte, hogy vádalkut szeretne kötni, többiek elutasították ennek a lehetőségét. „Nem teljesülnek a vádalku megkötésének feltételei” – jelentette ki a szenátus elnöke, és felkérte az ügyészt a vádirat ismertetésére.

Az ügy nyolc vádlottja közül legalább ketten, Viktor Miklas és Ľubomír Kropil már beismerte bűnösségét. Kropilt a korrupció mellett pénzmosással is vádolják. Milan Kopriva ügyvéd esetében is pénzmosás a vád, állítólag a cégén keresztül vándoroltak át a kérelmezők kenőpénzei, amelyek felsőbb szintekre kerültek. Kvietik és Kožuch számlájára kenőpénz elfogadása írható, erről a rendőrséggel együttműködő gyanúsítottak is tanúskodtak. Mivel azonban ezeket készpénzben fizették ki, a rendőrségnek nincs közvetlen bizonyítéka számlára történő utalásokról. A PPA-t a Smer-SD kormányzása alatt irányító Partikát kenőpénz elfogadásával vádolják. Kubával és Bödörrel együtt pénzmosás vádjában is eljárás indult ellenük.

(aktuality.sk)