Bíróság elé állíthatják Gál Gábort. Egy tanú elmesélte, hogyan kente meg őt az irodájában

2023. szeptember 11. - 09:58 | Belföld

Ján Gajan ismert ügyvéd vallomásában beszélt arról, hogyan adott át kenőpénzt Gál Gábornak röviddel azelőtt, hogy a Híd egykori politikusát Peter Pellegrini kormányában kinevezték igazságügyi miniszterré. Az ügyben illetékes vizsgálótiszt javasolja a vádemelést Gál ellen - írja az Aktuality.sk.

Bíróság elé állíthatják Gál Gábort. Egy tanú elmesélte, hogyan kente meg őt az irodájában
Gál Gábor (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

A portál a vallomásra hivatkozva azt közölte, Gálnak 50 ezer euró kenőpénzt adhattak át az irodájában, az ügyben a nyáron ért véget a nyomozás, a vizsgálótiszt vádemelést javasolt Gál ellen az ügyésznek, rajta múlik, hogy azt továbbítja-e a bíróságra vagy kiegészítést kér a vizsgálótiszttől. Jana Tökölyová szóvivő megerősítette, hogy a Speciális Ügyészségre megérkezett a vádemelési javaslat két személy ellen.

A Gál elleni vádemelési javaslat elsősorban a pozsonyi ügyvéd, Gajan vallomásán alapszik, aki azt követően kezdett együttműködni a rendőrséggel, hogy meggyanúsították a Feudál és a Latifundista fedőnevű ügyekben. Gajan írta le a Szlovák Földalapnál kialakított korrupciós rendszer működését. Eszerint a földalapnál a döntéshozatalt elosztotta egymás között két politikai formáció, az SNS részéről Martin Kvietik oligarcha, míg a Híd részéről éppen Gál Gábor lehetett az, aki a szálakat mozgatta.

Gajannak is megvolt a szerepe, és beszélt arról, hogy 2018-ban tőle kapott Gál a pozsonyi várban lévő akkori képviselői irodájában 50 ezer eurót, mégpedig azokért a támogatásokért, amelyeket Kvietikhez köthető projektek nyertek el a földalapnál.

Gál az elejétől fogva elutasítja, hogy ebben szerepe lenne. "Nem ez az első alkalom, hogy különféle információk keringenek rólam különféle együttműködő tanúktól, amelyekről aztán bebizonyosodik, hogy kitalációk" - fogalmazott.

A meggyanúsítását megtámadta a főügyészségen is a 363-as paragrafus alapján, de nem járt sikerrel. A főügyészség válaszában megállapította, hogy a nyomozás során feltárt bizonyítékok kellő alapot szolgáltatnak a vádemeléshez.

Korábban:
Dunaszerdahely melletti földekért folyt a harc, az SNS mohósága miatt Gál 50 ezer eurót és vadászterületet kérhetett

(Aktuality.sk)