Bíróság elé állították a szeredi drogmaffia tagjait

2020. szeptember 28. - 12:00 | Belföld

Gyilkosság előkészítése, kocsik felgyújtása, egy szerető a rendőrségen, képviselőjelölt, aki kábítószert főz - címszavakban erről is szól a szeredi drogmaffia története. A banda tagjainak bírósági tárgyalására hétfőn került sor.

Bíróság elé állították a szeredi drogmaffia tagjait
Illusztráció (Facebook)

Ma kezdődik Szlovákia újkori történetének egyik legnagyobb büntetőpere. A Specializát Büntetőbíróság elé állították a szeredi drogmaffia hét tagját. Azért csak ennyit, mert hárman még szökésben vannak. A gyanúsítottakat bűnszervezet működtetésével vádolják, valamint azzal, hogy amfetamint gyártottak nagy mennyiségben és kokainnal is kereskedtek.

A vádlottak padjára ültetett személyek

elutasították az együttműködést a hatóságokkal és azt állítják, hogy csupán a korábbi - most már "bűnbánó" - társaik vallomásai szólnak ellenük.

A drogbanda főnöke, Slavomír Weiss a Nagyszombati kerületben működtette a bandáját, amelyiket az egyik droggyártó nagybácsija és egy rendőrségi szerető is segített.

. Ha bűnösségük bebizonyosodik, a kábszeresek 20-25 évet kaphatnak.

Ahogy arról már beszámoltunk, a 16 ezres kisvárosban, Szereden több kölünálló csoport foglalkozott drogkereskedelemmel, de mindegyikük valamiféle megegyezés mentén rendezte ügyeit. Kölcsönösen együttműködtek az alcsoportok, de külön működött a szükséges tabletták beszállításának rendszere, egymástól függetlenül főzték a kábítószert és az elosztóhálózatukat is egymástól függetlenül működtedték.

Ugyanakkor összességében a bizonyos függetlenségük megőrzése mellett egy egységet képeztek, koordinálták a lépéseiket, ahol az esetleges félreértéseket jellemzően egyezségekkel kezelték. Az alcsoportok segítették is egymást, ha kellett, anyagilag is, vagy azzal, hogy hozzáférést biztosítottak a metamfetamin alapanyagához.

A rendőrség a Venal nevű akciója során 56 gyanúsítottat kapcsolt le. Szlovákia történetében ez az egyik legnagyobb drogellenes hadjárat, ahol a NAKA razziái során összesen kb. 2,5 tonna tablettát foglaltak le, melyek értéke 5 millió euró. Ezeket a tablettákat mintegy 500 kilogramm metamfetamin (pervitin) előállítására használhatták volna fel, ha pedig az pervitinként kikerül a fekete piacra, 16,8 millió euróért adhatták volna el. A tabletták mellett lefoglaltak összesen 251 kg már előállított metamfetamint is, továbbá 11,6 kilónyi marihuánát és több kilónyi kokaint.A rendőrség a Venal nevű akciója során 56 gyanúsítottat kapcsolt le. Szlovákia történetében ez az egyik legnagyobb drogellenes hadjárat, ahol a NAKA razziái során összesen kb. 2,5 tonna tablettát foglaltak le, melyek értéke 5 millió euró. Ezeket a tablettákat mintegy 500 kilogramm metamfetamin (pervitin) előállítására használhatták volna fel, ha pedig az pervitinként kikerül a fekete piacra, 16,8 millió euróért adhatták volna el. A tabletták mellett lefoglaltak összesen 251 kg már előállított metamfetamint is, továbbá 11,6 kilónyi marihuánát és több kilónyi kokaint.

(aktuality/para)

Címkék: Szered, drogmaffia