A bíróság rács mögé küldte H. Lehelt és fiát

2018. március 8. - 13:47 | Régió

A Dunaszerdahelyi Járásbíróság csütörtökön vizsgálati fogságba helyezte H. Lehelt és fiát H. Tibort.

A bíróság rács mögé küldte H. Lehelt és fiát
H. Lehelt a tágyalóterembe vezetik (Fotó: Paraméter)

A két csótfai (Dunaszerdahelyi járás) férfit súlyos testi sértéssel és veszélyes fenyegetéssel vádolta meg a rendőrség, miután hétfőn H. Lehel csótfai birtokán őrizetbe vették őket. Az ügy részleteiről itt írtunk.

A gyanú szerint vasárnap egy szóváltást követően a család csótfai otthonában súlyosan bántalmazták az 55 éves H. Lehel 42 éves feleségét (aki a másik gyanúsított, a 22 éves H. Tibor mostohaanyja). A nő súlyos sérülésekkel - bordatöréssel és összeesett tüdővel - került vasárnap a dunaszerdahelyi kórházba, miután a két férfi kocsival az áldozat szüleinek hegyétei házánál dobta ki őt.

A gyanúsítottakat a rendőrség nagy erőkkel, csütörtök reggel 9:30-kor szállította a Dunaszerdahelyi Járásbíróságra. Míg H. Tibor saját ügyvédet fogadott, addig H. Lehel kirendelt védővel állt a vizsgálati fogságról döntő bíró elé.

Ahogy H. Lehelt többször is a tárgyalóterem felé vezették a maszkot viselő rendőrök, a férfi folyamatosan ártatlanságát hangoztatta a jelenlévő újságírók irányába. Fia végig hallgatott, nem válaszolt a kérdésekre.

Az ügy kapcsán az elmúlt napokban az is elhangzott, hogy az elkövetők az áldozatra akarták uszítani a család otthonában élő oroszlánt, és bebizonyosodott, hogy az incidenshez valóban köze volt a vadállatnak. A folyosón H. Lehel arra a kérdésre, hogy miként törött el felesége bordája, így válaszolt:

"Hát, nem tudom. Lehet, hogy ráugrott az oroszlán."

Ennek ellenére koránt sincs szó arról, hogy a dunaszerdahelyi maffiaügyekben fontos tanúvallomást tévő H. Lehel beismerné mostani tettét, sőt: a bűncselekmény áldozatát hibáztatja. A bíróságon szó szerint így nyilatkozott a jelenlévő stáboknak:

"A feleségem nem beszámítható, gyógyszereket szed, közben iszik, és késsel akarta bántani a fiamat, és kiengedte az oroszlánt..."

A bíróság ugyanakkor eleget tett a rendőrségi indítványnak, és vizsgálati fogságba helyezte mindkét gyanúsítottat, H. Lehelt és fiát is. Az előzetes letartóztatás szükségességét a bíróság a tanúk befolyásolásának elkerülése céljából tartotta indokoltnak, de az indoklás szerint annak is fennáll a veszélye, hogy a gyanúsítottak szabadlábon további bűncselekményeket követhetnének el. A bíróság döntése nem jogerős, mindkét gyanúsított fellebbezett az előzetes letartóztatás ellen, panaszukat a Nagyszombati Kerületi Bíróság fogja elbírálni.

A tárgyalás befejeztével a gyanúsítottakat büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, ahol egész addig vizsgálati fogságban maradnak, amíg a bíróság máshogy nem dönt. Amennyiben a vádemelést követően a bíróság megállapítja a vádlottak bűnösségét, és elítéli őket, büntetésükből leszámítják azt az időt, amit előzetesben töltenek.

Súlyos testi sértésért hat hónaptól öt évig, veszélyes fenyegetésért pedig hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

(para)