A bíróság szerint hibát követett el a belügyminiszter, az egyik NAKA-nyomozó visszatérhet a munkába

2023. november 15. - 16:03 | Belföld

A Pozsony IV. Városi Bíróság határozata szerint folytathatja a munkavégzést a Ján Čurillához közel álló egyik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin. Erről a nyomozók ügyvédje, Peter Kubina számolt be a közösségi oldalán.

A bíróság szerint hibát követett el a belügyminiszter, az egyik NAKA-nyomozó visszatérhet a munkába
Matúš Šutaj Eštok (Fotó: TASR)

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter október 27-én a Ján Čurillához közel álló hat nyomozó szolgálatát függesztette fel ideiglenesen. A Pozsony IV. Városi Bíróság viszont most úgy határozott, hogy a miniszter hibát követett el Štefan Mašin felfüggesztésekor azzal, hogy nem kapott engedélyt a bejelentő személyek védelmére létrehozott hivataltól.

A Speciális Ügyészség azt követően részesítette védett bejelentői státuszban a NAKA-nyomozókat, hogy Čurilláék a Smer képviselői ellen is feljelentést tettek. A feljelentés részét képezte, hogy kérvényezték a védelmi státusz megítélését, a Speciális Ügyészség pedig helyben is hagyta.

A nyomozók most a bejelentő személyek védelmére létrehozott hivatal védelme alatt állnak, ami annyit jelent, hogy az esetleges felfüggesztésüket vagy áthelyezésüket a hivatalnak kell elbírálnia. Ján Čurilla és társai az úgynevezett rendőrháború ügy fő résztvevői. Azt követően, hogy az inspekció meggyanúsította őket, vizsgálati fogságba is kerültek.


(tvnoviny.sk)