A bíróság szerint indokolt a korrupcióba keveredett expolgármester meggyanúsítása

2022. november 21. - 15:38 | Belföld

A bazini Specializált Büntetőbíróság határozata szerint indokoltan indítottak eljárást korrupciós bűncselekmény ügyében Rudolf Kusý, Pozsony-Újváros (Nové Mesto) volt polgármestere ellen.

A bíróság szerint indokolt a korrupcióba keveredett expolgármester meggyanúsítása
Rudolf Kusý (Fotó: TASR - Jaroslav Novák)

A bíróság nem értet egyet a védelem érvelésével, miszerint nem teljesültek a feltételek a meggyanúsításra. „A nyomozás tárgya nem kitalált cselekmény, és ugyancsak megállapítható, hogy az eljárás ezen szakaszában az illető személyt indokoltan gyanúsítják a vizsgált esettel” – áll a bíróság határozatában.

Ebből kiderül, hogy Kusý 2022 szeptemberében polgármesterként 150 ezer euró kenőpénzt kért közvetítőkön keresztül egy építésztől egy lakóház építésére vonatkozó területrendezési határozat aláírásáért Vlárska körzetében. A határozatot a gyanúsított diszkrét módon adta volna át azzal a céllal, hogy leplezze a korrupciós cselekményt.

A bírósági határozat szerint a tanúvallomásokon és az okirati bizonyítékokon kívül a kihelyezett információs és technikai eszközökből származó bizonyítékokat is begyűjtöttek, amelyek megerősítik az építkezési hivatalban lefolytatott eljárások létezését, és a területrendezési határozat előkészítési folyamatának kronológiáját.

Kusýt múlt héten szerdán vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a Development nevű akció keretén belül. A nyomozó kenőpénz elfogadásával gyanúsította meg, az ügyész pedig indítványozta az előzetes letartóztatását, hogy elkerüljék a tanúk esetleges befolyásolását. A bíróság viszont ezt nem hagyta helyben, ugyanis közlése szerint a tanúkat már kihallgatták, kettejük meggyanúsítását pedig ideiglenesen elhalasztották.

Kusý a szombati szabadlábra helyezését követően hangsúlyozta, hogy ártatlannak vallja magát, az üggyel kapcsolatban nem nyilatkozott. Miután eljárást indítottak ellene, lemondott polgármesteri funkciójáról.


(TASR/para)