A bíróság szerint nem bűncselekmény, hogy részegen vizsgálta ki pácienseit a nőgyógyász

2022. január 18. - 11:33 | Régió

A rendőrség bűncselekményként kezeli, ha a sofőröket ittas vezetésen érik, az orvosok viszont más elbírálás alá tartoznak. Legalább is ez derül ki a kassai bíróság ítéletéből, amely szerint nem követett el bűncselekményt Valéria H. nőgyógyász azzal, hogy ittasan fogadott pácienseket 2020 októberében.

A bíróság szerint nem bűncselekmény, hogy részegen vizsgálta ki pácienseit a nőgyógyász
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A rendőrséget a páciensek értesítették, akiknek gyanússá vált a doktornő mozgása és artikulálása. A helyszínre kiérkező rendőrök 1,24 ezreléket állapítottak meg a szervezetében, ezért őrizetbe vették és alkohol befolyása alatt történő veszélyeztetéssel gyanúsították meg.

A Kassa I Járásbíróság viszont a nőgyógyász szabadon engedése mellett döntött, mivel szükségesnek tartotta a bizonyítás kiegészítését. Valéria kb. egy hónappal később újfent a vádlottak padjára ült, de mivel már a tárgyalás elején bűnösnek vallotta magát, egyből a büntetés mértékének kérdése kerülhetett volna terítékre, csakhogy a bíróság nem fogadta el a vádlott vallomását, és elrendelte a bizonyítás folytatását.

Valéria állítólag férje halálának évfordulóján ivott meg fél liter tömény alkoholt, majd éjfél után elaludt. Másnap a fia vitte munkába, és állítása szerint nem érezte, hogy ittas lenne. Déli 12 óra körül bekopogtak a rendelőjén a rendőrök, és alkoholteszt elvégzésére szólították fel, ő pedig beleegyezett, mivel úgy gondolta, hogy már rég kiürült a szervezetéből az alkohol. Tettét megbánta.

A bíróság szakértői véleményt kért, hogy a doktornő ittasságával veszélyeztethette-e a páciensek életét, testi épségét. A szakértő szerint viszont Valéria aznap csak rutinvizsgálatokat végzett, így semmilyen módon nem volt veszélyben a páciensek testi épsége.

Az ügyész 600 eurós pénzbírságot vagy egy hónapos börtönbüntetést kért, illetve, hogy egy évre tiltsák el orvosi tevékenység végzésétől. A bíróság végül felmentette Valériát, ugyanis bár nem tartja helyesnek a tettét, az mégsem minősíthető bűncselekménynek. Az ügy a kerületi bíróságot is megjárta, jelenleg pedig a Szlovák Orvosi Kamara indított fegyelmi eljárást a doktornő ellen.


(SME)