A bírósági szenátus megváltoztatását nem tudta elérni Bödör, de egy dubaji kirándulást Gašparral még beiktatott

2022. március 11. - 15:56 | Belföld

Hiába tett panaszt elfogultságra hivatkozva Norbert Bödör a Legfelsőbb Bíróság bírái ellen, végül mégis ugyanaz az összetételű szenátus dönt majd a vizsgálati fogságba helyezéséről. Eközben a vállalkozó állítólag Dubajban lógatja a lábát – írja a SME.

A bírósági szenátus megváltoztatását nem tudta elérni Bödör, de egy dubaji kirándulást Gašparral még beiktatott
Norbert Bödör (Fotó: TASR)

Bödör eredetileg Juraj Kliment, Peter Hatala és Peter Štift bíró elfogultsága ellen tett panaszt. Főként Kliment ellen voltak kifogásai, és ügyvédje, Marek Para sem kímélte őt a sajtótájékoztatókon.

„Világosabb a napnál, hogy Ondrej Repa ügyész (ő foglalkozik a Tisztítótűz és Júdás nevű ügyekkel) rokona, Juraj Kliment bíró mindent megtesz azért, hogy vizsgálati fogságba helyezéssel meggátolja Bödör aktív védekezését” – nyilatkozta Para még január közepén.

Štift bíróval kapcsolatban még messzebb mentek, és Robert Fico sem maradt adós a kifogásokkal.

„Štift bíró 2004-ben annak köszönhetően vált bíróvá, hogy azt az akkori igazságügyi miniszter, Lipšic úr megengedte neki. Štift bíró az igazságügyi vizsga előtt egy órát sem töltött bírói gyakorlatban. És csak azért lett belőle bíró, mert az igazságügyi minisztériumban dolgozott” – mondta Fico.

A bírók ellen tett elfogultsági panasztételt a Legfelsőbb Bíróság szenátusa vizsgálta, és végül úgy döntött, hogy Kliment szenátusa hozhat döntést az ügyben. Bödör vizsgálati fogságba helyezéséről március 18-án dönt majd a bíróság.

Egyelőre viszont nem tudni, hogy Bödör megjelenik-e majd a tárgyaláson, ugyanis a DenníkN egy olvasója elcsípte, hogy Bödör és az egykori országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar Dubajban lazít. Ügyvédje a lapnak azt állította, nem tud róla, hogy kliense külföldön tartózkodna.

A fotó két nappal azt követően került nyilvánosságra, hogy Bödör Besztercebányán részt vett az Állattenyésztő (Dobytkár) ügy tárgyalásán, ahol más személyekkel egyetemben azzal vádolták meg, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (PPA) keretén belül szisztematikusan kenőpénzt kértek a támogatások szétosztásáért.

Ugyan Bödört ebben az ügyben 12 éves szabadságvesztés fenyegeti, január óta szabadlábon van – a Legfelsőbb Bíróság akkor az Alkotmánybíróság határozata alapján engedte őt ki másfél év után a vizsgálati fogságból. Mivel szabadlábra helyezését az Alkotmánybíróság rendelte el, a Legfelsőbb Bíróság nem cselekedhetett másként, emellett például Bödör útlevelét sem vehette el, hogy ne tudjon külföldre utazni.

Jelenleg nem az Állattenyésztő, hanem a fiktív acélszállítmányokról szóló, úgynevezett Hengerek (Valčeky) ügyében akarják őt vizsgálati fogságba helyezni. Az oligarcha állítólag 50 ezer eurót fizetett azért, hogy az ügyben ne gyanúsítsák meg az exminiszter Peter Žiga (Smer) unokaöccsét, Štefan Žigát. Ebben az ügyben a Specializált Büntetőbíróság január 16-án nem helyezte őt vizsgálati fogságba, azóta a Legfelsőbb Bíróság ítéletére várnak.


(SME)