Bíróságon részletezték a köbölkúti palotagróf rekordnagyságú adócsalási ügyét!

2019. június 5. - 13:58 | Régió

Hatalmas palota tisztázatlan háttérrel Köbölkút határában, összesen 17 milliós adócsalás, adó- és vámhivatali kapcsolatok. Ezekről vallott Pinke Ferenc fővádlott egyik volt üzlettársa, aki szintén a vádlottak között szerepel.

Bíróságon részletezték a köbölkúti palotagróf rekordnagyságú adócsalási ügyét!
A mesebeli köbölkúti kastély

Bizonyos délnyugat-szlovákiai vállalkozók, élükön a köbölkúti Pinke Ferenccel, adó- és vámhivatali segítséggel éveken keresztül fiktív ügyleteket bonyolíthattak le, melyeken keresztül több millió euróval megrövidíthették az államkasszát - írja az Aktuality.sk. A portál korábban már egy hosszabb cikkben is tárgyalta Pinkéék kétes üzleteit, arról néhány héttel ezelőtt ITT írtunk.

Pinke Ferenc ellen adóelkerülés miatt folyik eljárás, állítólag 2001 és 2005 között vagy 150 millió korona értékben csalhatott. A vádirat szerint a nevezett egy bizonyos Vladimír Beckkel bűnszövetkezetben tevékenykedtek volna, néhány állami hivatalnok bevonásával. Pinke adótartozása 2013 végén megközelítette a 17 millió eurót.

Pinke Ferenc Inter-Stav-Market nevezetű cége építette azt a palotát, amelyet érsekújvár felől Köbölkútra érve láthatunk a falu elején jobbra. Az engedélyt már 15 éve megkapta a megépítésére, de azóta sem fejeződött be. Mellette található egy miniállatkert is. Azt pedig az Aktuality szerint senki sem tudja, honnan volt erre forrása.

Az ügy tárgyalása június elején folytatódott a Nyitrai Járásbíróságon. A vádlottak száma öt, ketten vállalkozók, hárman hivatalnokok. Pinke nem jelent meg a tárgyaláson, a másik vállalkozó, Vladimír Beck, akinek cége az adóvisszatérítés hivatalos kedvezményezettje, jelen volt. Őt bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádolják.

Ő számolt be arról, hogyan folyt ez a típusú bűnözés a cégénél - állítása szerint a tudta nélkül. Beck állítása szerint Pinkével jóbarátok voltak, gyakran utaztak együtt például Magyarországra, ahol Pinkének mindig volt valami elintéznivalója.

Pinke cége volt az, amely Beck vállalkozását hitelhez segítette, mégpedig olyan módon, hogy eszközeinek egy hányadát átirányította oda, ami által viszonylag magas forgalmat bonyolíthattak le ennél a cégnél. Ez a forgalom ugyanakkor fiktív volt. Beck emiatt összeveszett Pinkével, fel is jelentette őt.

Az ügy egy másik szereplője Fazekas Mária, a párkányi adóhivatal munkatársa, akit Pinke ajánlott könyvelőként Beck figyelmébe. Amikor Beck cégénél egy adóellenőrzés során leleplezték a fiktív bizniszelést, elment a nő után annak házához, a nő állítólag azzal küldte el, hogy ők már végeztek egymással.

Beck arról is beszélt, hogy a Pinkével való együttműködés feltétele az volt, hogy írassa át az állandó lakhelyét egy párkányi házba, amit Pinke intézett egy ismerősén keresztül. Amikor Pinke ezzel az ismerősével összeveszett, Beck ismét "költözött", ezúttal már Köbölkútra.

Beck a tárgyaláson azt vallotta, hogy Pinke Párkányon keresztül végezte az ügyleteit és az ottani vámhivatalnál megvoltak a megfelelő kapcsolatai ahhoz, hogy minden simán menjen. Állítása szerint többször is látta, hogy pénzt ad át egy bizonyos Fodor František nevű vámosnak, hogy elintézzék a kivitelről szóló vámhivatali dokumentumokat. Ez még a 2000-es évek elején történt, Beck több tízezer koronányi pénz emleget, ugyanakkor maga a szállítás sosem valósult meg, csak papíron.

Becknek volt egy számlája, amit az érsekújvári VÚB bankban nyitott, állítólag ezt is Pinke ajánlására, mivel ott egy további ismerősének köszönhetően nagyobb mennyiségű készpénzt is felvehettek probléma nélkül.

Aki pedig még sokat nyerhetett az ügyleteken, az az adóhivatalnál dolgozó Fazekas Mária, Beck állítása szerint a visszatérített összeg harmada jutott neki. A vele folytatott eljárás vége az lett, hogy mintegy 5 millió eurót fizettettek vissza vele, azt viszont nem tudni, hogy ezt végül megtette-e.

(Aktuality.sk)