A birsalma és -körte törődést igényel, de meghálálja a gondoskodást

2023. január 24. - 17:38

A birsalma illetőleg -körte lényegében csak az alakját tekintve különböznek egymástól. Magának a gyümölcsnek ugyanolyanok a tulajdonságai, nincs különbség közöttük. Sőt, még az sem kizárt, hogy egyszer alma, egy másik évben pedig inkább körte alakú gyümölcsöket terem egy adott fa.

A birsalma és -körte törődést igényel, de meghálálja a gondoskodást

Lehet belőle akár fa, akár bokor is

A Csodakertész Barna Faiskola birs facsemetéiből metszéssel alacsony törzsű fát is lehet alakítani, az ágrendszer szerkezetéből adódóan célszerűbb azonban bokor alakúra formálni. Ez utóbbi kialakításához a talaj felett körülbelül 20-40 centiméter magasságban kell visszavágni az ágakat. Ezt követően beindulnak az elágazódások, így veszi fel a növény a bokorformát.

Fontos, hogy az egyéves ágak végét nem szabad levágni! A birs ugyanis a termését éppen ott hozza. A gyümölcs az egyéves vesszők vegyes rügyeiből fejlődő hajtásoknak a csúcsán fog megjelenni. A szüntelen növekedés elérése érdekében célszerű háromévente erősebb metszést alkalmazni.

Igényes növényről beszélünk

A birs számára akkor ideális a talaj, ha a humusztartalom magas, viszont mészben szegény. Azt a közeget szereti igazán, amelynek kötöttsége közepes, vízgazdálkodása viszont jónak mondható. Szárazság esetén apróbb gyümölcsöket terem, és kövecses lesz maga a gyümölcshús.

Csapadékigénye éves szinten legalább 700 milliméter. Ha ezt a természet nem biztosítja, akkor öntözéssel kell a vízigényét pótolni. Mivel hazánkban a nyár gyakran aszályos, ezért ügyelni kell arra, hogy július közepétől szeptember elejéig folyamatosan kapjon vizet a birs. Az viszont nem jelent gondot számára, ha magas a talajvíz szintje.

Ezek a birs ellenségei

Mivel a birs májusban virágzik, ezért igen ritka, hogy a tavaszi fagykárok miatt ne hozna termést, ugyanakkor virágzáskor vannak kórokozók, melyek megtámadhatják. Ilyen a monília, valamint a tűzelhalást okozó baktérium. A monília mind a levelet, mind a hajtást megbetegítheti, ám elsősorban a terméskezdeményben tesz kárt.

Onnan lehet megkülönböztetni a két fertőzést, hogy birsmonília esetében a levelek vörösesbarnák lesznek, míg tűzelhalás alkalmával feketésbarnák. Amikor az időjárás esősre fordul, akkor a hajtásokon a baktériumnyálkát is fel lehet fedezni.

A tűzelhalással főként olyankor kell számolni, amikor a levegő meleg, párás, nedves. Ha valaki veszi a fáradságot, és gyakran átvizsgálja a birsbokrát, akkor hamar észreveheti a fertőzött részeket. Ezeket mielőbb el kell távolítani, a tünetmentes részről akár 60 centimétert is lemetszve. A legjobb, ha a levágott részeket tűz által megsemmisítjük. Fontos, hogy a vágószerszámot is fertőtleníteni kell.

Vitaminban gazdag

A birs(alma) rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Az emésztésre kitűnő hatással van, ami magas pektintartalmának köszönhető. Lehet belőle készíteni főzetet is, ami használható fájdalomcsillapítóként és enyhe görcsoldóként.

(PR-cikk)