Bittó Cigániková bizonyos módosításokkal terjesztené a parlament elé Záborská abortusztörvényét

2021. október 18. - 16:07 | Belföld

Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának az elnöke módosító javaslatot szeretne hozzátenni Anna Záborská terhes nőket érintő törvényjavaslatához, miszerint tegyék lehetővé az abortusztabletták alkalmazását. Emellett azt is szeretné a módosításba belefoglalni, hogy súlyosan egészségkárosult gyerek születésekor a törvény biztosítsa havi támogatás fizetését egy éven keresztül.

Bittó Cigániková bizonyos módosításokkal terjesztené a parlament elé Záborská abortusztörvényét
Jana Bittó Cigániková (Fotó: TASR)

A képviselőnő hétfőn szakértőkkel és aktivistákkal tárgyalt a témáról – szerintük a törvényjavaslat a gyakorlatban problémát okoz, és korlátozza a nőket az abortuszhoz való hozzáférésben.

„Számos olyan dolog van, amit ki fogunk javítani, és bízom benne, hogy normális körülmények között sikerül ezeket megvédenünk, a képviselők mellette szavaznak, a törvény pedig jobb irányba módosul, vagy nem hagyják jóvá egészként” – állapította meg Bittó Cigániková, aki szeretné továbbá javasolni, hogy a javaslatból töröljék a kockázatos rendelkezéseket.

A törvényjavaslatot Anna Záborská (OĽaNO) és az OĽaNO további képviselői mellett Jozef Lukáč és Eva Hudecová (mindketten Sme rodina) is aláírta. Zuzana Šebová (Sme rodina) nem támogatta a javaslatot, és úgy gondolja, hogy a Sme rodina frakciójának további tagjai is mellé állnak.

Az elkészített törvényjavaslatot azok a szakértők is bírálják, akiket Bittó Cigániková meghívott az ülésre. „Véleményünk szerint a jelenleg érvényben lévő 48 órás gondolkodási idő a gyakorlatban teljesen szükségtelen, zaklató a nők számára. A jelenlegi javaslat pedig meghosszabbítja ezt a határidőt” – nyilatkozta Miroslav Borovský nőgyógyászati és szülészeti szakértő.

Martin Redecha, a Szlovák Nőgyógyászati és Szülészeti Társaság elnöke szerint a javaslat beterjesztői nem konzultáltak róla, hogy a javaslat releváns-e vagy célirányos. A jelenlegi módosításokat elfogadhatónak tartja, és támogatná az abortusztabletta bevezetését.

Az aktivisták tüntetéseket szerveznek, emellett 60 emberjogi szervezet által aláírt levelet küldtek a parlamentnek. Felszólítják a politikusokat, hogy ne fogadják el a törvényjavaslatot, ugyanis az szeritük megsért minden emberjogi kötelezettséget. Bírálják például a kötelező gondolkodási időt, illetve az úgynevezett reklámtilalmat, ami szerintük gátolja a nőket az abortusz hozzáférésében.

A törvényjavaslat a második olvasatban van, a képviselők vélhetően a legközelebbi ülésen szavaznak majd róla.


TASR/para