Bittó Cigániková: A koalíció felel a világjárvány körüli kommunikációért

2021. október 30. - 16:36 | Belföld

A koalíció felel a koronavírus-járvány körüli kommunikációért, mondta Jana Bittó Cigániková (SaS), a parlament Egészségügyi Bizottságának elnöke az RTVS Sobotné dialógy című műsorában.  Zuzana Dolinková, a Hlas-SD parlamenten kívüli párt alelnöke díjazta álláspontját.

Bittó Cigániková: A koalíció felel a világjárvány körüli kommunikációért
Jana Bittó Cigániková (TASR)

„Felesleges az ellenzékre mondani. Az viszont igaz, hogy sehol a világon nincs olyan helyzet, hogy az ellenzéki vezetők közül senki ne legyen beoltva” – mondta a koalíciós képviselő. Nem érti, hogy az emberek miért hisznek inkább az internetes hoaxoknak, mint a szakembereknek. Ő is érzékeli az emberek oltással szembeni bizalmatlanságát. Ezzel kapcsolatban Dolinková megjegyezte, hogy a Smer-SD vezetője, Peter Pellegrini nem oltatta be magát, mert folyamatosan ellenőrizteti szervezetében lévő antitestek mennyiségét.

Mindketten egyetértettek abban, hogy az oltási lottón elköltött pénzt másként is felhasználhatták volna. A koalíciós képviselő szerint például anyagi jutalmat érdemelnének azok az egészségügyi dolgozók, akik a coviddal foglalkoznak. Az oltással kapcsolatban Dolinková megjegyezte, hogy a Hlas-SD az önkéntes oltást szorgalmazza.

Az egészségügyi bizottság vezetője úgy látja, a kórházak mostanra már sokkal jobban felkészültek a járványhelyzetre.Bár a fertőzöttek száma magas, kevesebben vannak mesterséges lélegeztetőgépre kötve. Dolink úgy gondolja, hogy hozzá kellene tenni az adatokhoz az arra vonatkozó számokat, hogy hány ilyen beteget oltottak be. Bittó Cigániková erre úgy reagált, hogy már dolgoznak ezen számok begyűjtésén.

A Hlas alelnöke azt állítja, hogy az Egészségügyi Minisztérium Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) vezetésével lényegesen jobban kommunikál, mint ahogy azt Marek Krajčí (OĽaNO) vezetése alatt tette. Üdvözölné, ha a betegeket jobban felvilágosítanák arról, mit kell tenniük a betegség esetén.

Bittó Cigániková szerint még a fekete körzetekben is érdemes üzletnyitásról beszélni az oltottak számára. Megfontolná a COVID-19 elleni antitestek ingyenes mérését, de csak olyan személyek esetében, akik nem kaphatnak védőoltást.

Kitértek a kórházreform témájára is. Egyetértettek abban, hogy szükség van rá. Dolinková szerint azonban nem lehet „a zöld asztaltól” kezdeni. Bittó Cigániková viszont bízik benne, hogy a Sme rodina elnöke, Boris Kollár végre támogatni fogja a reformot.

TASR