Bizalmat szavazott a parlament Pellegrini kormányának

2018. március 26. - 22:51 | Belföld

Hétfőn 22 óra után fejezték be a kormányprogram vitáját a képviselők. A bizalmi szavazáson a parlament 81 képviselője támogatta Peter Pellegrini kormányát.

Bizalmat szavazott a parlament Pellegrini kormányának
Fotó: TASR

A Smer–SNS–Híd-koalíció kabinetje bizalmat kapott a képviselőktől. A kormányprogramot 81 képviselő támogatta: a Smer 49, az SNS 15 és a Híd 14 képviselője mellett a frakción kívüli Alena Bašistová, Martina Šimkovičová és Rastislav Holúbek is bizalmát adta, míg Igor Janckulík és Peter Marčok tartózkodott.

Az új kormány még azon a napon (március 22.) elfogadta programját, hogy Andrej Kiska államfő kinevezte azt. A dokumentum szinte teljesen megegyezik a két évvel ezelőtti, Robert Fico (Smer-SD) harmadik kormánya által elfogadott programmal. Mivel ennek egyes pontjait már teljesítették, vannak benne aktualitásukat vesztett részek is. Pellegrini ezt azzal magyarázta, hogy időt akartak megtakarítani, és hogy folytatni akarják az előző kabinet munkáját.

A kormányprogram vitáját az ellenzék kritikája kísérte végig, a koalíciós pártok képviselőinek egyetlen felszólalása sem volt, és csupán rövid hozzászólások formájában reagáltak az elhangzottakra. A passzivitásukat egyrészt azzal magyarázták, hogy a kormányprogram kapcsán már mindent elmondtak két évvel ezelőtt, másrészt nem akarták tovább fokozni a feszültséget a reakcióikkal az ellenzék sértő megnyilvánulásaira.

Az ellenzéki képviselők az új kormány tagjainak botrányos ügyeiről beszéltek, a tüntetők követeléseiről, illetve az előrehozott választások szükségességéről, amit a jelenlegi politikai válság egyetlen tisztességes megoldásának tartanak. Másfelől a kormányfő már múlt héten mérföldkőnek nevezte a kormány kinevezését, amellyel újra stabilizálódik az ország, és aminek köszönhetően ismét elkezdhetnek az emberek tényleges problémáival foglalkozni.

TASR/para