A bizonyítékok ismertetésével folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása

2023. január 24. - 10:37 | Belföld

Kedden folytatódik a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében, valamint az ügyészek meggyilkolásának előkészítése ügyében indított tárgyalás.

A bizonyítékok ismertetésével folytatódik a Kuciak-ügy tárgyalása
Fotó: TASR - Pavol Zachar

A Threema alkalmazáson keresztül folytatott kommunikációt ismertetik, jelen van a tárgyaláson Dušan Mikulaj bűnügyi informatikai szakértő.

Ján Kuciak újságírót 2018 februárjában gyilkolták meg, a vádlottak, Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről dönt a bíróság. A Speciális Büntetőbíróság eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerőre emelkedett. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragić - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.


(TASR)