Bizonyos járások hamarosan bordó és fekete besorolásúak lehetnek – mutatjuk, mi vár az ott élőkre

2021. szeptember 14. - 11:57 | Belföld

A Covid-automata kritikusabb fázisaiban jóval szigorúbbak az intézkedések, mint azokban, ahol kedvezőbb a járványhelyzet.

Bizonyos járások hamarosan bordó és fekete besorolásúak lehetnek – mutatjuk, mi vár az ott élőkre
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Szlovákiában a járványhelyzet egyre rosszabb, jelenleg azon országok közé tartozunk, ahol a leggyorsabban nő a pozitív esetek száma. Ez a helyzet megmutatkozik az egyes járások besorolásán is a Covid-automata alapján. Hétfőtől Szlovákia nagy része narancssárga fázisban van a Covid-automata szerint, tíz járás viszont már piros fázisba lépett át. Szlovákia délnyugati régiói, ahol a legmagasabb a beoltottság, továbbra is zöld besorolást kaptak.

A járványügyi szakértők szerint bizonyos régiókban már olyannyira kedvezőtlen a helyzet, hogy az új pozitív esetek száma alapján már bordó vagy egyenesen fekete besorolást kaphatnának.

A járások új, jövő heti besorolása a kormányülés után lesz ismert. A szakértők szerint arra számíthatunk, hogy legalább a bordó szín megjelenik a térképen.

A Dáta bez pátosu kezdeményezés elemzői szerint az sem kizárt, hogy jövő héten már lesz néhány fekete járás és az ország nagy része bordó besorolásra vált. Ez azonban még korántsem biztos, a besorolást ugyanis több tényező is befolyásolja. A minisztérium az elmúlt hét nap teszteredményeit veszi figyelembe, emellett pedig a tiszti főorvosnak is van beleszólása. Ha például úgy látja, hogy egy kisebb gócponton van a fertőzöttek zöme, például egy iskolában, nem kell feltétlenül az egész járásnak szigorúbb besorolás alá kerülnie.

Ellenkezőleg, a higiénikusok arra is kérhetik a kormányt, hogy sorolják szigorúbb besorolás alá a járást minél előbb, és ne várjanak még egy hetet.

Bordó járásokban:

- beltéren kötelező a reszpirátor, a szabadban pedig a szájmaszk kétméteres távolságon belül.

- a tömegrendezvényeken korlátozások nélkül részt vehetnek a teljesen beoltottak. OTP-rezsimben a teljes kapacitás legfeljebb 25 százalékát lehet megtölteni. Amennyiben nincs meghatározva a kapacitás, legfeljebb 50 személy lehet jelen.

- a lagzikon a teljesen beoltottak legfeljebb 20-an lehetnek. Az OTP-üzemmódban nem engedélyezett.

- az éttermek belterén egy asztalnál legfeljebb négy beoltott lehet (vagy többen, ha egy háztartásban élnek), a szabadban nincs korlátozás a beoltottakra vonatkozóan. OTP-üzemmódban beltér helyett csak az ételkiadás és a teraszok működhetnek.

- az edzőtermekben legfeljebb 20 beoltott személy lehet vagy 15 négyzetmétert kell számítani egy személyre. OTP-üzemmódban, valamint oltás és teszt nélkül nem engedhetnek be senkit.

Fekete járásokban:

- beltéren kötelező a reszpirátor, a szabadban legalább a szájmaszk.

- a tömegrendezvényeken a beoltottak legfeljebb százan vehetnek részt. OTP-üzemmódban, valamint oltás és teszt nélkül is tilos a részvétel.

- a lagzik, ünnepségek szervezése az oltottak számára is tilos

- az esküvők a tömegrendezvényekre vonatkozó feltételek mellett tarthatók meg az oltott személyekkel.

- az éttermekben csak elvitelre adhatnak ki ételt az oltottaknak is.


(tvnoviny.sk)