Bizonyos szlovákiaiaknak jelentősen emelkedhet a fizetésük, másokra viszont nehéz idők várnak

2022. november 30. - 11:56 | Belföld

Az infláció szépen csendben egyre nagyobb összeget vesz ki a pénztárcánkból, másodlagos hatása azonban azt eredményezheti, hogy nemcsak az árak, hanem a fizetések is emelkednek, ez viszont nem feltétlenül jó hír – figyelmeztet a Topky.

Bizonyos szlovákiaiaknak jelentősen emelkedhet a fizetésük, másokra viszont nehéz idők várnak
Fotó: TASR - illusztráció

Az aktuális gazdasági helyzet elemzését és a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) pénzügyi stabilitási osztálya igazgatója, Marek Ličák véleményét a SME közölte. Ličák azt állítja, hogy a háztartások viszonylag nagy részénél pozitív változás várható a cash flow-ban, azaz a pénzállomány változásában. Vannak azonban olyan lakossági csoportok is, amelyek nehéz időszak elé néznek.

Az infláció várhatóan a nyugdíjasokra lesz a legnegatívabb hatással. "A nagymamám általában élelmiszerre és energiára költ, így az inflációja magasabb, mint az enyém. Ugyanakkor az ő jövedelme (nyugdíj) növekedésének perspektívája eltér az én jövedelmemtől" - magyarázza Ličák.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzéseire hivatkozva arra számít, hogy 2022 nyarától 2024 végéig átlagosan 24 százalékkal nőhetnek a bérek.

Akadnak azonban bőven olyan háztartások is, amelyek helyzete várhatóan nem javul majd, sőt. A szakértő szerint 366 ezer háztartás lehet, ahol rosszabbak lesznek az anyagi körülmények a mostanihoz képest, 220 ezer háztartásban pedig megközelítőleg havi 200 eurós bevételcsökkenésre lehet számítani. Fennáll ugyanis a munkahely elvesztésének veszélye, illetve hitelek esetében a fizetésképtelenség.

(topky.sk)