Biztonság a bringázás alatt - avagy miért fontos a fékrendszer?

2021. szeptember 19. - 15:59

Minden kerékpáros számára kifejezetten lényeges, hogy biztonságos körülmények között tekerjen. Egyértelmű tehát, hogy minden egyes alkatrésznek a helyén kell lennie. Kezdjük mindjárt a fékrendszerrel, ami kihagyhatatlannak minősül!

Az szép, ha minőségi fékrendszerrel van ellátva a kerékpár, viszont annak karbantartására is ügyelni kell. A következő pár sorban kicsit többet megtudhatsz ennek szerepéről és funkcióiról. 

A fékrendszer jelentősége

A bringás fékrendszer elsősorban a biztonságos és balesetmentes tekerésért felelős. Ennek köszönhetően időben tudunk lelassítani és megállni, így a kisebb-nagyobb sérülések miatt sem kell fájnia a fejünknek. Legyen szó túrákról vagy a hétköznapi városi közlekedésről, mindkét esetben fontos, hogy jó fékrendszerrel legyen megáldva a bringa.

Ez általában a kétkerekű alapalkatrésze, de nem kizárt, hogy bizonyos idő után ezt is ki kell majd cserélni. Ilyenkor arra kell figyelni, hogy a kerékpár típusához megfelelő darabot szerezzük be.

Milyen kerékpárfékeket különböztetünk meg?

Ma már számtalan féle-fajta féktípussal találkozhatunk. De vajon neked melyik a legoptimálisabb? Általában a kérdés könnyen megválaszolható, ha a bringádra tekintesz.

A V-fék például nagyon megbízható, ráadásul még a szervizelés sem bonyolult, akár mi magunk is megoldhatjuk.

A tárcsafék állítólag az egyik leghatékonyabb féktípus. Ez a kerék közepén helyezkedik el, így megóv minket a sártól, a víztől és más kellemetlen szennyeződéstől is. Egyszerűen kezelhetjük akár egy ujjal is, de a bekoptatására ajánlott elég időt szánni!

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a patkóféket is, amely már inkább az országúti bringákon található meg. A kontrafék a gyermekkerékpárok, míg a kantifék a cyclocross darabok legfőbb kiegészítője. Bármelyik mellett is voksolsz, a MaxBike fékrendszer kínálatában mindegyiket megtalálod!

A fék beállítása – szabályok és kritériumok

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mire kell figyelni a fékek beállítása során. Most ebben szeretnénk segíteni neked.

A V-fék beállítása például nagyon egyszerű. A kerekeket középre kell illeszteni, a két fékpofát pedig azonos távolságra a felnitől. Az ideális távolság 2-3 mm körül mozog. Az a legjobb, ha a felnivel párhuzamos a fékpofa, viszont véletlenül se érjen a gumihoz! Végül nézd meg, hogy elég feszes-e a bowden!

A tárcsafék esetében szintén kiemelten fontos, hogy középen legyen a kerék. A féktest optimális pozíciójának beállításához többnyire az 5-ös imbuszkulcsot kell használni. Kifejezetten ügyelni kell arra, hogy óvatosan mozgassuk az alkatrészeket! A tárcsa semmiképpen se érjen a fékpofához, valamint nem árt ellenőrizni, a fékpofa kopását sem!

(PR-cikk)