Biztonsági intézkedéseket jelentett be a SIS

2016. július 15. - 14:48 | Belföld

A szlovák titkosszolgálat bejelentette, meghozta a megfelelő intézkedéseket a nizzai terrortámadás után.

Biztonsági intézkedéseket jelentett be a SIS
Fotó: AP/TASR

Alighogy kinevezték Anton Šafárikot a SIS igazgatójává, máris össze kellett hívnia a Nemzetbiztonsági Elemző Központ Tanácsát, melyen részt vesznek a biztonsági tárcák vezetői. Folytatódik az intenzív információcsere a szlovák szervek és a külföldi partnerszervezeteik között, egyúttal visszavonásig készenlétben maradnak a szlovák biztonsági és hírszerzési szervek.

"A Nemzetbiztonsági Elemző Központ a hét mind a hét napján, a nap 24 órájában készenlétben van. További, a felmerülő biztonsági kockázatok eliminálására szolgáló rendkívüli biztonsági intézkedések meghozatala esetén a hírszerzés tájékoztatni fogja a nyilvánosságot" - reagált Branislav Zvara, a SIS szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy a SIS a jelentéseiben figyelmeztetett a magányos farkasok, a radikalizálódó vallási fanatikusok, illetve a dzsihadista hazatérők által jelentett biztonsági rizikóra. "Az ilyen személyek fenyegetést jelentenek minden ország biztonságára, stabilitására, magára a demokráciára., éppen ezért folyamatos figyelmet kell szentelni nekik elsősorban a hírszerzési szervek részéről.

A rendelkezésünkre álló információk miatt is azonosulni tudunk a nemrégiben tett kijelentésekkel a francia titkosszolgálat részéről, miszerint az iszlám szélsőségesek, akik tavaly két hullámban is lecsaptak Párizsban, növelni szeretnék a gyilkolási képességüket, éppen ezért gyakrabban követhetnek majd el terrormerényletet autóba rejtett pokolgépekkel"

- szögezte le a szóvivő.

(TASR/para