Biztonsági kamerák felvételein mutatja be a CNN, ahogy orosz katonák hátba lőnek két civilt (VIDEÓ)

2022. május 12. - 14:35 | Külföld

A CNN amerikai hírtelevízió közzétett egy videót, amelyen jól látható, ahogy az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok két tagja lemészárol két védtelen civilt. Az újságíróknak sikerült azonosítaniuk a halottakat - egyikük egy bolt 68 éves biztonsági őre, a másikuk a kereskedés tulajdonosa. Összeállt a kép, mi is történt.

Biztonsági kamerák felvételein mutatja be a CNN, ahogy orosz katonák hátba lőnek két civilt (VIDEÓ)

A hírcsatorna hozzáfért egy Kijev melletti kereskedés biztonsági kameráinak a felvételeihez. A CNN szerint a szörnyű eset március 16-án történt, amikor az orosz hadsereg észak, észak-nyugati irányból igyekezett elfoglalni Ukrajna fővárosát.

A katonák egyenruhája, a szemtanúk beszámolója, valamint az alapján, hogy az adott időben éppen melyik oldal erői felügyelték a vizsgált területet, a tévécsatorna arra jutott, hogy a videón látható személyek az orosz hadsereghez tartoztak.

Az egyik felvételen azt látni, hogy egy "orosz speciális alakulat" feliratú, V betűkkel ellátott kisteherautó hajt fel egy kerékpáráruház épülethez, a CNN szerint öt orosz katona száll ki a járműből. és megpróbál behatolni az épületbe. Hogy ez könnyebben menjen nekik, lövöldözni kezdtek a zárakra és az ablakokra.

Ekkor a biztonsági őr irodájában az alkalmazott és a kereskedés tulajdonosa úgy határoz, hogy odamennek a katonákhoz. Egy másik kamera felvételén látható, ahogy az egyenruhások átkutatják a férfiakat, beszélnek velük valamiről és elengedik őket. Amikor ezt követően az őr és a tulaj baktat vissza a hátsó irodába, két katona úgy döntött, inkább hátba lövik őket.

A történtek után az őrnek sikerült még eljutnia a biztonsági állomásra, és telefonon jelzett az ukrán önkénteseknek. Az önkéntes egység parancsnoka a CNN-nek elmondta, hogy úgy próbáltak eljutni az kereskedéshez, hogy közben az orosz hadsereg embereivel tűzharcba keveredtek. Miután átküzdötték magukat az orosz katonákon, az őrt megtalálták az irodájában, ahonnan kivitték őt, de sajnos annyi vért vesztett, hogy annak következtében életét vesztette.

Közben a boltban három orosz katona szekrényeket és asztalokat kutatgatott át, és találtak némi italt is, amit el is fogyasutottak. Mindez még akkor történt, amíg a biztonsági őr az életéért küzdött.

Az ukrán ügyészség a CNN-nek azt mondta, hogy háborús bűnként vizsgálják az esetet. Az orosz védelmi minisztérium természetesen nem reagált az újságírók kérdéseire.

Az ukrajnai orosz invázió kezdeti szakaszában a kijevi régió városai az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták. Amikor az orosz csapatok elhagyták a régiót, a helyükre érkező ukránok rengeteg civil holttestre bukkantak a kérdéses területen. A kijevi régióban a rendőrség május 9-i adatai szerint összesen 1254 civil holttestet találtak.

Csütörtökön jelentették azt is, hogy először állítottak ukrán bíróság elé orosz katonát háborús bűncselekmény vádjával, mert egy 21 éves egyenruhást azzal gyanúsítanak, hogy egy autó ablakán át Kalasnyikovval lelőtt egy 62 éves, fegyvertelen, bicikliző civilt február 28-án.

(meduza/CNN)