Biztonságosabb lesz az alistáli vasúti átjáró

Az alistáli vasúti megálló vágányának meghosszabbítása kezdődik el a napokban, amely munkálatok az év végéig tartanak – értesült a portálunk a közlekedési minisztérium vezetőjétől. 

Biztonságosabb lesz az alistáli vasúti átjáró
Illusztrációs fotó: Paraméter

Érsek Árpád tájékoztatása szerint emiatt a vasúti társaság (ŽSR) november 27-től egészen december 3-ig vágányzárat rendel el Nagymegyer és Alistál között. Erre az időszakra a ŽSR vonatpótló buszokat biztosít.

Bár a tervezett felújítás alig másfél hónapot vesz igénybe, további építési munkálatok folynak majd az alistáli vasúti átjárónál. A Nyárasdról a településre vezető 1400-as út és a vasúti sínek által keresztezett átjárót a szaktárca fénysorompóval szeretné biztosítani. Ha minden jól megy, ez a jelzőlámpás rendszer jövő márciusig elkészülhet. Ennek következtében - bár még nem tudni pontosan mikor, - előreláthatólag 4 napon keresztül nem lehet majd kocsival áthajtani az alistáli átjárón.

A vasúti átjáró biztonságának növelése egy hosszabb távú tervnek a része. Érsek említést tett arról, hogy a Nagyszombati Megyei Önkormányzat már korábban kérte a szaktárcát, hogy a Nyárasd és Alistál közötti harmadosztályú 1400-as utat sorolják át másodosztályúvá. Ez a Nagymegyer – Ekecs – Nyárasd irányú kamionforgalmat terelhetné át az átminősített útra, és így Ekecs és részben Nyárasd lakosai fellélegezhetnének.

Csakhogy ennek a miniszter szerint legalább két feltétele van: az egyik, hogy az említett vasúti átjárót ellássák egy fénysorompóval, a másik meg az, hogy a megyéhez tartozó 1400-as utat az illetékesek felújítsák. Ha az időjárás engedi, a minisztérium jövő márciusig teljesíti az átjáró biztonságosabbá tételének fényjelzéses követelményét. Azt követően meg a megye térfelén pattog a labda, hogy az út megerősítésével a tárca azt átminősíthesse másodosztályúvá, ezzel megnyitva az utat a teherforgalom előtt.

Nyárasd polgármestere - aki egyben a Nagyszombati Megyei Önkormányzat közlekedési bizottságának az elnöke - támogatja a miniszter törekvését. Bacsó László korábban már konzultált Érsekkel a témáról, addig csak a tárca által elvégzendő feltételről - a fénysorompó felszereléséről- szerzett tudomást. A második - útjavításos – követelményről csupán szóban értesült, szerinte ezért is intezívebbé kell tenni a kommunikációt a megye és a szaktárca között. Bacsó szerint szinte tarthatatlan a helyzet a falujában, ahol Ekecs felől naponta több száz kamion dübörög végig észak felé. Ezzel az átminősítéses eljárással annyiban lenne jobb a helyzet, hogy legalább Nyárasd fele megszabadul a forgalomtól. Ez az egész folyamat további lendületet kaphat, ha Bacsó újból megkapja a megyei szakbizottság vezetői pozícióját, amire elég jó eséllyel pályázhat, tekintve, hogy az MKP a megye legerősebb pártfrakciója.

(sárp)