Biztos, hogy nem spróroltunk annyit a gázon, mint 2014-ben

2016. január 28. - 13:13 | Belföld

2015-ben kisebb lesz a túlfizetés mértéke, mint 2014-ben, ezért az idei elszámoláskor a lakosság kevesebb pénzt kaphat vissza a gázszolgáltatóktól, mint tavaly - állítják a szakértők.

Mióta meteorológiai méréseket végeznek, 2014 nemcsak világviszonylatban, hanem Szlovákiában is a legmelegebb év volt. Ez azt hozta magával, hogy a szlovákiai gázhasználók túlfizetés címén több pénzt kaphattak vissza a szolgáltatóktól, mint bármikor azelőtt.

2015 már "hidegebb" volt, mint 2014, viszont még mindig melegebb, mint a hosszútávú átlag.

"2014-ben átlagosan 15 százalékkal kevesebb gázt használt el a szlovák lakosság, mint 2013-ban. Ha a tavalyi évet a 2013-ashoz hasonlítjuk, akkor a csökkenés 8,7 százalékos"

- árulta el a SME napilapnak Miroslav Obšivaný, a Szlovák Hőtermelők Szövetségének elnöke. Obšivaný hozzátette: a lakosok az idei elszámoláskor is kaphatnak vissza pénzt, de a túlfizetés biztosan nem lesz olyan mértékű, mint tavaly.

Azt, hogy a háztartások mennyit spórolnak, nehéz pontosan megállapítani, mivel a túlfizetés mértéke függ attól, hogyan állítjuk be a havi díjat, és hogy mennyire spórolunk tudatosan a gázzal.

A gázszolgáltatók közben pontosan tudják, mennyi nyersanyagot használnak fel a háztartások a fűtéshez és a főzéshez. A tavalyi tél hidegebb volt, mint a 2014-es, így tavaly ők is több gázt értékesítettek, mint tavalyelőtt. "2015-ben az SPP hálózata 4,585 milliárd köbméter földgázt értékesített, ami 345 millió köbméterrel több, mint 2014-ben" - nyilatkozta az SPP kommunikációs menedzsere, Milan Vanga.

Nem csak a túlfizetésből jön vissza a pénz

A Fico-kormány szociális csomagja azt az intézkedést hozta, hogy a szlovákiai gázfogyasztók egytől egyig 10 eurótól 165 euróig terjedő összeget kapnak vissza a 2015-ben befizetett gázdíjakból.

Az állami juttatások kifizetését január 25-én kezdik. Kérvényezni semmit nem kell, minden háztartás megkapja az erről szóló dokumentumot és csekket, amit majd az átvételtől számított 60 napig lehet készpénzre váltani az ország bármelyik postáján.

A juttatás egyetlen feltétele, hogy a kedvezményezett rendelkezzen egy legkésőbb 2015. november 1-jén keltezett szerződéssel, melyet bármelyik gázszolgáltatóval kötött.

Mennyi az annyi?

Aki a a D1-es tarifacsomagba tartozik, tehát a gázt csak főzésre használja, az 10 eurót kap vissza. Aki a D2-esbe (gáz vízmelegítésre) és a D3-asba (gázfűtés) tartozik, annak a fogyasztásától függ, mekkora juttatást kap. A juttás mértéke az éves gázdíj legfeljebb 6 százaléka lehet, de nem haladhatja meg a 165 eurót.

A hozzájárulás 48 millió eurójába kerül az államnak, körülbelül 1,4 millió háztartás részesül belőle. D1-es kategóriában 680 ezer háztartás kap támogatást, D2-es kategóriában 350 ezer, a D3-asban pedig 380 ezer.

Megjelentek a szélhámosok

Az SPP közben arra figyelmezteti a lakosságot, hogy szélhámosok jelentek meg, akik a lakosok tudatlanságot kihasználva - a gázszolgáltató nevében - 20 eurós előleget kérnek a háztartásoktól. A csalók azt ígérik, hogy csak az előleg fejében tudja a szolgáltató kifizetni az állami juttatást, de persze ebből egy szó sem igaz.

"Felhívjuk ügyfeleink és a lakosság figyelmét, hogy az állami juttatás automatikus, azért semmit nem kell kitölteni és semmit nem kell fizetni. Akit felkeresnek a csalók, azonnal vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel" - tanácsolja Michal Holeš, az SPP szóvivője.

(para/SME/aktuality)

Címkék: gázdíj, fűtés, földgáz, SPP