Biztosan letesztelik a diákokat suli előtt, de még jövő héten is otthon maradnak

2021. január 20. - 12:48 | Belföld

Még a jövő héten is biztosan otthon maradnak és távokvatás formájában tanulnak a diákok - ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közöte a szerdai kormányülésen.  

Biztosan letesztelik a diákokat suli előtt, de még jövő héten is otthon maradnak
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az óvodákba és az iskolai klubokba pedig csak azok a diákok mehetnek, akiknek a szüleik az ún. létfontosságú infrastruktúrában dolgoznak.

"A határidő február 1-je, amikortól hatályba léphet a Covid-automata, mely bizonyos feltételek mellett lehetővé tenné, hogy megnyissuk az iskolák alsó tagozatait, majd az azt követő hetekben a felső tagozatokat. Ez közvetlenül összefügg az e héten zajló országos szűréssel is, meglátjuk milyenek lesznek az adatok jövő hét szerdán" - fejtette ki Gröhling.

Hozzátette, a kormányon belül egyetértés van afelől, hogy az oktatásügy prioritás, és amint a helyzet engedi, az első lesz, amiről beszélni fognak.

A miniszter elárulta azt is, hogy a diákok iskolába való visszatérésének feltétele minden bizonnyal a tesztelés lesz. Szóba került az antigéntesztelés, de a kormány megbízta Gröhlinget azzal is, hogy beeszerezze a gargalizálással történő teszteléshez szükséges eszközöket.

Gröhling közölte, kedden állítottak fel egy csapatot, amely eldönti, mely cégtől vásároljanak. "Felhívást tettünk közzé az Európai Közlönyben is, a feltételeket pedig megyékre osztva szabtuk meg. Egyéb lehetőségek is vannak, mint például a kisebb orrtörletek az orr első részéből, erről Ausztriával tárgyalunk" - árulta el.

(TASR)