"Biztosan nem" lesz tömeges tesztelés, és rossz ötlet sok mintavételi pontot felállítani

2021. szeptember 27. - 11:02 | Belföld

Ebben az egyre romló járványügyi helyzetben, amikor az új fertőzöttek száma már ezer fölé is emelkedik, de az oltakozási hajlam stagnál, adódik a kérdés, van-e elegendő állomás, ahol az emberek le tudják teszteltetni az állapotukat. 

"Biztosan nem" lesz tömeges tesztelés, és rossz ötlet sok mintavételi pontot felállítani
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

A negatív eredményű teszt ugyanis az egyik a néhány lehetőség közül, ami feljogosíthat minket arra, hogy bemehessünk az ilyen-olyan létesítményekbe. A szakértők szerint helyénvaló a felvetés, hogy megfelelő számú mobil mintavételi pont (MOM) működik-e az országban. Úgy vélik, hogy a koronavírus terjedésére reagálni kell, de nem lenne jó ötlet annyi MOM-ot "hadrendbe" állítani, amennyi a második hullám idején állt rendelkezésre. A járványügyisek azt üzenik a romló helyzettől tartó embereknek, aki családi ünnepségen venne részt vagy csak kocsmába ugorna el, oltassa be magát, és kész.

Hasonlóan áll a kérdéshez az egészségügyi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint jelenleg 67 MOM működik az ország egészségügyi intézményeiben, ahol 5 euróért lehet egy tesztet elvégeztetni. Ezeken kívül még van pár piaci alapon működtetett mintavételi állomás. A minisztérium pillanatnyilag nem tervezi azt, hogy újabb MOM-okat helyezzen üzembe. Helyette az a fontos, hogy az emberek oltassák be magukat, mert az véd a leghatékonyabban a Covid-19 ellen.

Vladimír ­Lengvarský kizárta annak lehetőségét, hogy az embereket országszerte tömegesen teszteljék le. "Biztosan nem" - szögezte le a miniszter a TA3 műsorában. Központilag csak a vírusfertőzés gócpontjaiban tesztelnének.

A durvuló helyzet miatt a hazai kórházak maguk alakíthatják ki a belépés feltételeit. Általánosságban érvényes az, hogy a legegyszerűbben a beoltottak juthatnak be az egészségügyi intézményekbe. De sok esetben meg nekik is szükségük van tesztre, akár PCR-re is. Az érsekújvári kórházban egy PCR vizsgálat 55 euróba kerül.

(Cas/Sme)