Bízzunk bennük: Hat új bírót nevezett ki a köztársasági elnök

2020. május 5. - 11:39 | Belföld

Zuzana Čaputová hat új bírót nevezett ki kedden délelőtt.

Bízzunk bennük: Hat új bírót nevezett ki a köztársasági elnök
A TASR hírügynökség fotóján a hat új bíró: Eva Dosedla (Kassa-környéki Járásbíróság), Karol Fiľ (Kassai II-es Járásbíróság), Jana Macalová (Okresný súd Košice II), Michal Pačuta (Kassai I-es Járásbíróság), Zuzana Pajtášová (Tőketerebesi Járásbíróság), Száraz Linda (Érsekújvári Járásbíróság)

A hat új bíró három járásbíróságon, Kassán, Tőketerebesen (Trebišov), és Érsekújvárban áll hamarosan munkába. Kinevezésük kapcsán az államfő hangsúlyozta: a bírói függetlenség nem a bírók saját jogának, hanem az állampolgárok alkotmányos jogának számít.

Čaputová kitért arra, hogy az új bírók egy olyan időszakban lépnek munkába, amikor a bíróságok megtisztítása az egyik legfontosabb témának számít, és sorra kerülnek felszínre a szféra problémái.

"Meg kell tudnunk, hogyan kerülhetett sor a kudarcokra, és hogy a jövőben hogyan tudjuk ezeket megakadályozni" - tette hozzá a köztársasági elnök, utalva az öt bíró előzetes letartóztatásával végződött, márciusi rendőrségi akcióra.

A hat új bíró közül négyen - Eva Dosedla, Karol Fiľ, Jana Macalová és Michal Pačuta - a Kassai Járásbíróságon fognak dolgzni. Ott március végén majdnem egy tucat bíró vonult váratlanul, idő előtt "nyugdíjba".

A másik két új bíró, Száraz Linda az Érsekújvári Járásbíróságon, Zuzana Pajtášová pedig a Tőketerebesi Járásbíróságon áll munkába. Pajtášová a TASR hírügynökségnek elmondta, mindent megtesz azért, hogy javítsa a bírókról kialakított képet. "Igyekszem majd igazságos, gyors, és tisztességes bíró lenni" - nyilatkozta a frissen kinevezett bírónő.

(TASR/parameter)