Blaha és Kotleba hiába próbálkoznak, nem lehetnek bizottsági elnökök

2020. március 24. - 14:54 | Belföld

A parlamenti bizottságok többsége már rendelkezik elnökökkel, és kedden délelőtt további két bizottság elnökét sikerült megválasztani. A parlamenti képviselők azonban Ľuboš Blahát (Smer-SD) és Marián Kotlebát (ĽSNS) nem támogatták.

Blaha és Kotleba hiába próbálkoznak, nem lehetnek bizottsági elnökök
Luboš Blaha (Fotó: TASR)

A parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke a smeres Richard Raši lett, a Nemzetbiztonsági Hivatal döntéseit felülvizsgáló bizottságot pedig a szintén smeres Peter Žiga vezetheti a következő választási időszakban.

A Smer-SD - koronavírus-ügyben hoaxokat terjesztő - fenegyereke a parlament emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős bizottságának elnöki posztjára pályázott, de a szavazáson elvérzett: 52-en támogatták, 85-en pedig ellene voksoltak.

Blaha a saját sikertelensége után kijelentette: a kormánypárti képviselők szerinte nem tartották tiszteletben az ellenzéki pártok közti megegyezést, valamint azt, hogy ellenzéki pártoknak joguk van arra, hogy elfoglalják a bizottságok bizonyos részének elnöki pozícióit. Ő egyébként már másodszor futott neki a jelöltségnek, de már akkor sem járt sikerrel. Nem zárta ki, hogy harmadszor is próbálkozni fog, de erről a Smer-SD frakciójában fognak döntést hozni.

Ahogy a smeres Ľuboš Blaha, úgy az ĽSNS-es Marián Kotleba is sikertelenül pályázott - csak ő a katonai hírszerzést ellenőrző parlamenti bizottság elnöke szeretett volna lenni. Ebben 42 parlamenti képviselő támogatta, 77-en viszont ellene szavaztak.

Ezzel már csak az a két parlamenti bizottság maradt elnök nélkül, melyek vezetésére Blaha és Kotleba pályáztak.

A kormánypártok és az ellenzék korábbi megállapodása szerint a koalíciós pártok 12, az ellenzékiek pedig 7 bizottság elnöki posztját foglalhatják el. A pontos arányok eddig a következők: OĽaNO - 6 bizottság, Sme rodina - 2, SaS - 2, Za ľudí - 2, Smer-SD - 4, ĽSNS -1.

(TASR/parameter)