Blahának és a Smernek dolgozik Kočner egyik lebuktatott bíró haverja

2020. szeptember 16. - 11:44 | Belföld

David Lindtner, aki azt megelőzően, hogy a Marian Kočner telefonjában, azon belül is a Threema nevű applikációban talált beszélgetések lebuktatták volna, a Pozsonyi III. Járásbíróság elnöke volt. Most pedig Ľuboš Blahának és a Smernek dolgozik.

Blahának és a Smernek dolgozik Kočner egyik lebuktatott bíró haverja
Ľuboš Blaha - archív felvétel

Ezzel maga Blaha dicsekedett el a Facebookon, abban a státuszában, melyben arról írt, hogy a Speciális Ügyészség megszüntette az ellene indított nyomozást egy státusza kapcsán, egy bizonyos Martin Šmídről, a diákról, akiről a bársonyos forradalom idején elterjesztették, hogy meghalt, és ez okozta a népfelháborodásnak azt a szintjét, ami végül a rendszerváltáshoz vezetett.

"A Speciális Ügyészségnek be kellett látnia, legfőképp ügyvédeimnek, Robert Kaliňáknak és David Lindtnernek köszönhetően, akik a Smer jogi képviselői, és egy megkérdőjelezhetetlen panaszt nyújtottak be" - jegyezte meg Blaha.

Az Aktuality.sk-nak maga Kaliňák is megerősítette, hogy Lindtner nekik dolgozik. Közölte, azt követően kérte fel az együttműködésre, hogy megismerkedett az eddigi munkájával. Szerinte az igazságszolgáltatás az egyik legképzettebb képviselőjét vesztette el.

"Megkérdeztem őt, nem dolgozna-e velem együtt bizonyos ügyeken, mivel 16 évre kiestem az aktív jogi gyakorlatból" - ismerte el Kaliňák.

A Szlovák Ügyvédi Kamara ugyan felfüggesztette Lindtner ügyvédi funkcióját, Kaliňák ugyanakkor hosszabb távon tervez vele. Szeretné, ha segítené őt bizonyos polgári perekben, és intenzívebb együttműködésre készül vele a Smer ügyeiben is.

Kaliňákot az nem aggasztja, hogy Kočnerrel kommunikált a Threemán keresztül. "A parlament elnöke is írt vele, a miniszterelnök pedig le is ült vele, de az önöknek nem számít. Ha mindegyiküket ugyanúgy elítélnék, akkor ezt a kérdést jogosnak tartom" - fogalmazott az Aktuality.sk kérdésére.

Kočner és Lindtner társalgását a Postoj.sk portál hozta nyilvánosságra tavaly októberben. A dátumokból kiderült, hogy még Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után sem hagyták abba a párbeszédet.

- Mit szólsz ehhez a Waterloohoz? Az ellenzék a szent inkvizícióra játszik" - írta Kočner bírónak.

- Már kint vagy ebből. Már a kalabriai maffia van benne nyakig. Csak egy napig voltál aktuális. Fico már jobb célpont, talán öregszel" - válaszolta a bíró, megtűzdelve néhány szmájlival.

Maga Lindtner később megerősítette, hogy valóban kommunikált Kočnerrel.

(Aktuality.sk)