10 ok, miért menjünk szavazni

Kovács György | 2020. február 4. - 09:55
Te hiszel a „Gazdagodj meg gyorsan!” kézikönyvekben? Vagy a csodadiétákban? Én sem. Akkor miért hiszel még mindig a politikusoknak, akik már annyiszor csalódást okoztak?

Tudom, hogy azt gondolod: „én már egyáltalán nem hiszek a politikában”. Sajnos politika nélkül nincs előrelépés. Köztársaságunk kezdettől fogva erre épült. Az eddigi „eredményeink” is mind a politikának köszönhetőek. Egy rendszernek, amely rendet vagy épp káoszt teremt – attól függően, ki ül a kormánynál. Hogy lesz-e politika vagy sem, nem mi döntjük el. Abba viszont van beleszólásunk, ki irányítsa a politikai élet alakulását. Négyévente bizalmat szavazhatunk egy pártnak, vagy épp megvonhatjuk tőle azt.

Ha nem sikerült varázsütésre meggazdagodnod és a „csodadiéta” sem vált be, valószínűleg nem próbálkozol vele újra, hanem más megoldás után nézel. A célod azonban nem változik. Minden állampolgár és választópolgár jólétre és magasabb életszínvonalra vágyik. Nekem is vannak elvárásaim az állammal szemben.

Szeretném, ha az állam megfelelően gondoskodna a gyerekekről és az idősekről, ha növekedne a műveltségi szint, ezáltal a megtévesztő weboldalak lassan elveszítenék olvasóikat, ha a közutakat nem borítanák kátyúk, ha minden képzett ember találna munkát az otthona közelében, megfelelő fizetésért, hogy el tudja tartani családját. Szeretném, ha az orvoslátogatás nem lenne rémálom, ha az egészségügyi járulékért cserébe, amit minden hónapban befizetek, megfelelő orvosi ellátásban részesülnék, ha nem kéne csaknem száz kilométert utazni egy szakorvos után, s heteket-hónapokat várni a kivizsgálásra. Ha a kórházban nem kiábrándult emberek fogadnának, akiket szörnyű körülmények közt, robotokként dolgoztatnak. Ha az esti híradóban végre nem azt taglalnák, hová tűnt az állampolgárok pénze, amelyből bőven jutna mindarra, amit felsoroltam.

Barátom, ha te is azok közé tartozol, akik csak legyintenek a politikára, akkor rossz hírem van számodra.

Veled vagy nélküled, de mindig lesz politika.

Ám ha nem élsz a választójogoddal, akkor könnyen meglehet, hogy Platónnak lesz igaza, s végül azok fognak uralkodni, akik egyáltalán nem értenek hozzá.

A címet egyébként ne vedd komolyan, nincs semmiféle 10 ok, miért menjünk szavazni, csak szerettem volna, ha végigolvasod az írásomat.

 

A szerző a Magyar Közösségi Összefogás 48-as sorszámú jelöltje.

 

politikai hirdetés - PR