AD: Kinek szól az új kétnyelvűsítő videó?

Balkó Gábor | 2017. november 11. - 15:59
A magyar embernek a magyar nyelvet az élet minden területén használni kell, kezdve a magyar keresztelővel, végezve a magyar temetéssel, magyar sírkereszttel, tehát a feliratok is ehhez tartoznak!!!

AD: Kinek szól az új kétnyelvűsítő videó?

Egyáltalán nem értek egyet Lucia Molnár Satinskával, bár értem a véleményét, de én kisebbségi magyarként néztem a videót, nálam mások a kritériumok.

NYELVHASZNÁLAT

A magyar embernek a magyar nyelvet az élet minden területén használni kell, kezdve a magyar keresztelővel, végezve a magyar temetéssel, magyar sírkereszttel, tehát a feliratok is ehhez tartoznak!!!
Nemrég épp a berencsi focisták kétnyelvűségi példamutatásáról írtam a Zoboralja portálon. – ITT
Sajnos a többségünk nem él az összes identitást jelentő, erősítő és megtartó tényezővel, mint ezt a videó is mutatja, nem tartják fontosnak a magyar nyelvet, mert “hisz értem szlovákul”!
Én például jó ideig szlovák misére jártam, mivel a magyar misén minden áldott vasárnap az esperes gyalázását kellett hallgatnom, s nehogy valamilyen botrányt okozzak, inkább szlovák misére jártam. De egyáltalán nem mindegy, milyen nyelvű misén veszek részt, mert koromnál fogva én már nem tanulok meg szlovákul imádkozni, nincs szlovák ima és énekeskönyvem, tehát nem tudok teljesen bekapcsolódni a szentmise áhítatába, így több hónap szlovák mise után ismét magyar misére járok, igaz, hogy közben „magyaroknak” sikerült elűzniük a magyar esperest!
A magyar mise látogatásnál, a misén való részvételnél nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlétünkkel „saját csapatunkat“ erősítsük!

HIVATALOS MAGYAR KÉRVÉNYEZÉS

A hivatalos magyar kérvényezés sem gyakori a magyarlakta településeken, de a hivatalokban se nagyon örülnek a magyar kérvénynek, amit megértek, mert a hivatalnoknőnek a beiktatás után le kell(ene) fordítani szlovákra, és ez plusz munka, amire egyelőre a községeknek nincs kapacitásuk.

MAGYAR NÉV A SZEMÉLYIBEN

A legerősebb identitás megtartó tényező pedig a hivatalos magyar név a személyiben, tippelem, esetleg a magyarságunk 20%-ának van a személyijében, talán még sokat is tippeltem.
A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége országos vezetésének 2001-ben javasoltam országos programnak a „magyar név az első személyi igazolványba”, de nem kellett, mert nem Duray kiválasztottja volt a javaslattevő, pedig azóta hány 10000-el több magyar név lenne a belügyön bejegyezve, melyek az asszimiláció egyik legerősebb fékei lehettek volna!

KEVERÉKNYELV

A keveréknyelvünkre is rámutat ez a videó, de ennek a problémának az orvoslására egyelőre még annyi aktivitást sem tapasztalok, mint a kétnyelvűsítésnél, pedig szerintem ez is olyan létfontosságú probléma, mely sürgősen megoldást követel, mint a hivatalos nyelvhasználat. Hiszen a keveréknyelvünkért kétszeresen kiröhögnek bennünket, a szülőföldünkön a szlovákok, az Anyaországában pedig a magyar testvéreink, bár én az efféléket, aki gúnyol bennünket, nem tartom a testvéremnek.
A neten többször jeleztem, hogy nagyon fontos lenne egy weboldal, melyen segítséget találok, ha elakadok a magyar-szlovák kifejezéseknél, mert bevallom, megtörténik, hogy nem ugrik be a magyar kifejezés vagy fordítva, és nincs olyan fórum, melyen megfelelő segítséget kaphatok. Gondolom, ha lenne ilyen INGYENES oldal, melyen megtalálom az ágrólszakadt szlovák megfelelőjét, mert szerintem a régi szótárban talált skaderuka-skadenoha, šklban, vagy odkundes az én értelmezésem szerint nem a megfelelő kifejezés, bár épp fordított magyarázatot adok az értelmezési szótár szükségességére, de valószínűnek tartom, hogy ez az oldal a leglátogatottabbak közé tartozna., ezzel pedig közösségépítő és közösségerősítésű szerepet is betöltene.
Épp ezek a hiányosságok bizonyítják, hogy nem fordítunk kellő figyelmet ezeknek a problémáknak a megoldására, hogy a megmaradásunkra érkező milliók nem a megmaradásunkat szolgálják, tippelem 80%-ban, Zoboralján pedig 95%-ban nem a magyar iskolák és magyarságunk megmaradására lettek felhasználva a forint milliók!!!
Mert ha a magyar óvodák, iskolák és magyarságunk megmaradását szolgálták volna, akkor nem lehetett volna az utóbbi két népszámláláson 110000-es veszteségünk, sem 110 felső tagozatos iskolánk vészhelyzetben, Zoboralja és iskolái a szakadékban, és nagyon valószínűnek tartom, hogy 4 év múlva a 2021-es népszámlálás sem hoz pozitívan értékelhető eredményt, 50000 fölötti lesz a veszteség!
Ha a rendszerváltás óta teljes izolációban éltünk volna, nem hogy a támogatások, de még a rádióhullámok sem jutottak volna át a pengés-szögesdrótkerítésen, akkor sem lett volna nagyobb a veszteségünk, sőt közösségként erősebbek lennénk, mert mindent saját magunknak kellett volna előteremteni a túlélésünkhöz, a megosztókat és a saját zsebre játszókat a közösség kivetette volna magából.
A jelenlegi nemzetmentőknek megfelel ez a helyzet, saját ötletek híján megvalósítják a mo-i „programokat-terveket“, konferenciázgatnak, előadásoznak, nemzetieskednek, így mindkét fél sikeresen ment bennünket, sikerektől hangos a média, csak a valóság épp a fordítottja.
A ruszinoknak ez idő alatt megduplázódott a számuk, bár nincs Anyaországuk, vagy épp azért, mert nincs aki gyámkodjon felettük!!!
És még egy észrevétel, az én értékrendemben a berencsiek kétnyelvűségi példamutatása legalább olyan súllyal bír, mint ez a videó, sőt még több is ennél, mert PÉLDAMUTATÁS, amit értékelni kell, és itt nem “díjazásra” gondolok, hanem a nyilvánosság ismertetésére, hogy a média elismerően ír az ilyen személyekről, szervezetekről, nos a berencsiek példamutatása nem érdekelte a szlovákiai magyar médiát, egyedül az Érsekújvár és Vidéke közölte, és a Paraméteren a blogomba feltehettem volna egyedül!

Balkó Gábor
http://www.zoboralja.sk
http://parameter.sk/blogs/balko-gabor