Állami támogatást és biztonságos jövőt a kultúránknak

Sólymos László | 2019. december 6. - 18:43
Sokan kétkedve fogadták, mikor 2015 őszén kezdeményeztem a Kisebbségi Kulturális Alap létrehozatalát. Ellenzékből javasoltam 2015-ben, kormányból megcsináltuk 2017-ben.

Azóta a Kisebbségi Kulturális Alapra külföldön is példaként tekintenek. Mára kétszeresére növeltük a szlovákiai magyar közművelődési szervezeteknek nyújtott támogatások mértékét. Kormánypártként megnöveltük és

államilag garantálttá tettük a magyar közművelődésre pályázható pénzt. 

Mindezt úgy, hogy a pályázat elbírálását teljesen a szlovákiai nemzetiségi közművelődési civil szervezetek által demokratikusan megválasztott szakmai döntéshozókra bíztuk. Teljesült az elv, miszerint magunkról csak magunk dönthetünk hatékonyan.

A következő lépés, amivel hosszú távon stabilizálhatjuk magyar közösségünk létét,

egy átfogó kulturális szervezet, akár a Csemadok, biztonságának garantálása. 

Mert a Csemadok igazán szlovákiai és magyar. A Csemadok-ot 1996-ban vágták el az állami finanszírozástól. Az idén hetvenéves közművelődési szervezetünk helyi-és járási sejtjei közösségépítő munkája nélkül valószínűleg már nem létezne Szlovákiában szervezett magyar kulturális élet. 

Egy átfogó szlovákiai magyar kulturális szervezet állami támogatásának elérése

jövőnk szempontjából fontos feladatunk.

A szlovák nemzetnek létezik államilag támogatott kulturális szervezete, a Matica slovenská. Bennünket, szlovákiai magyarokat is megillet az, hogy egy országos szervezetünk garantált állami támogatásban részesüljön és

védett magyar kulturális intézményi státust kapjon.

Az elkövetkező hetekben ezért tervezetet dolgozunk ki, ami államilag garantálja egy ilyen szervezet biztonságát.

A Kisebbségi Kulturális Alap jó gyakorlatát követően el kell érnünk, hogy a kilencvenes évek közepét követően, újra államilag támogatott közművelődési intézményük legyen.

Fő célom, hogy újra legyen és erősödjön az alulról építkező, pártpolitikán felülemelkedő kulturális szervezetünk.

Szlovákiai és magyar polgárként ez megillet bennünket.