Amikor lehetőségünk van büszkének lenni az országra, éljünk vele

Sólymos László | 2019. október 2. - 10:02
Biztosan több módja van annak, hogyan adjunk számot idehaza azokról a lépéseinkről, amelyeket az elmúlt 4 évben az éghajlatváltozás kapcsán tettünk. Minden módszernek megvan a maga erőssége és a gyenge pontja is egyaránt. Egyik sem helyettesítheti azonban a külföldről vagy nemzetközi intézményektől érkező visszajelzéseket. Például az olyan elismerést, amilyet Szlovákia a múlt heti New York-i klímacsúcson kapott.

Messze nem ez volt az első csúcstalálkozó, amelyen környezetvédelmi miniszterként részt vettem, de egy szempontból mégis kiemelkedő. A konferencia megerősítette, hogy Szlovákia végérvényesen kitört az éghajlatváltozást jelentéktelen kérdésként kezelő országok közül. Nem a szavaknak és nyilatkozatoknak, hanem annak köszönhetően, amit az elmúlt négy évben sikeresen véghezvittünk.

Csak szemléltetésként: akkor, amikor egyik szomszédunk egy új szénbánya megnyitását készítette elő,

a környezetvédelmi minisztérium elfogadtatta a 2030-ig szóló Környezetpolitikai Stratégiát, a kormány pedig jóváhagyta a felső-nyitrai szénrégió átalakítását.

Amikor az éghajlatváltozás említésekor sok állam és politikai képviselő is az Európán kívüli nagy szennyezőkre mutogat,

Szlovákia csatlakozott a Zöld Klíma Alaphoz,

amely segíti a fejlődő államokat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Bizonyára nem tévedés, nem véletlen és nem is eltúlzott udvariasság volt  António Guterres ENSZ-főtitkár részről az, amikor

Szlovákiát a térség hajtóerejének nevezte az éghajlatváltozás elleni harcban.

Manapság sok ország az önostorozás hibájába esik. Bármilyen előrelépést is érnek el, az otthoni reakció általában: „ezt már régen kellett volna” vagy „ez nem elég”. Természetesen Szlovákia sem kivétel. Bizonyos értelemben ez így helyes, hiszen ez a reakció arra kényszeríti az országot, hogy továbblépjen. Bár néha a jóból is megárt a sok, amikor lehetőség van büszkének lenni az országra, ne legyintsünk rá, hanem éljünk vele. Ezt a lehetőséget a klímacsúcs egyértelműen megadta.  

(PR - támogatói tartalom)