Hidak


Miért kell nekem Palya Bea koncertre mennem halottak napján, amikor minden valamire való ember a temetőbe megy, gyertyát gyújt, emlékezik? Most már tudom a választ. Nagy merénylet volt, de megérte.

 

Nincs viszonyom a temetőkhöz. Gimnazista koromban temetéseken (meg esküvőkön) voltam versmondó kislány (a zsebtévéből). Különös élmények voltak . Főleg olyankor, mikor anyám a betegsége utolsó stádiumában ült a konyhában, miközben szólt a telefon-szintén a konyhában, hogy menni kell ,megint temetés lesz, vállalom-e. Persze hogy vállalom…hiszen kell a zsebpénz, meg mi más okom is volna, amiért is ne mennék, ugye?

A koncert.

Egy lány, aki az angyalokkal muzsikál. Közben egy kis felolvasás Weöres Sándortól a Bolond Istókból, ahol ezüst tálcán 11 kicsi lélek kéredzkedik a mennyországba, dalok az anyáról, az anyához, kis monológ a hidakról,Odüsszeuszról, a hídról menny és ég között( mellesleg délelőtt együtt jógáztunk, szintén hidakat építettünk-ezt csak felvágásból írom, hogy lehessen irigykedni), tehát csupa hétköznapi dolog kis zenével.

 

Éreztem, hogy a lelkemben meg a szívemben is kéredzkedik valami, ami már régóta arra vár, hogy megszólítsák. Behunytam a szemem és hagytam, hogy megérintsen. Énekelt , de számomra egy ima volt. Éreztem, hogy anyám ott ül mellettem, fogja a kezem, és azt mondja, sírj nyugodtan, hiszen tudom, miért nem tetted ezt meg, mikor elmentem. Persze,hogy nem sírtam,hiszem dolgom volt, másnap iskolába kellett küldenem a tízéves öcsémet, meg a mosni-vasalni való, meg hát vacsora is kell…!

 

És most megtörtént. Minden szó a szívemig hatolt, utat tört és takarított. Kicsomózta a görcsöket, elsimította a fájdalmas ráncokat. Minden taktus után egyre könnyebb lett a lelkem, már nem akart megszakadni a szívem, lehet, hogy kezd begyógyulni? És Ő elindult, még otthon megsimogatta a fiaimat, integetett és mosolyogva elment.

 

Hát, azt hiszem, nem véletlenül tartják,hogy a művészek az istenek hangszerein játszanak, a lelkünkben is olyan húrokat képesek megpengetni, ami egyszerre gyönyörűséges és fájdalmas is tud lenni. Megteremtik a hidat az ég és menny között, és így lesz ahogy lent, úgy fent, ahogy kint, úgy bent , ami kicsiben, az nagyban…

 

Meggyújottam azt a gyertyát a szívem legmélyén is .És még sokáig égni fog.

Emlékezni, elengedni, szeretni , megérteni tanít , ha merészelünk szembe nézni a lelkünkkel, a fájdalmainkkal, a gyarlóságainkkal, jó és rossz dolgainkkal.

Szeretettel

Ági