Elég volt

antalagi | 2008. január 24. - 22:17

Elég volt abból, hogy mindig csak dumálok, járatom a számat, elmondom, hogy szerintem mi nincsen rendjén, melyik döntésünk mármint a képviselőtestületé törvényellenes, és hogy miért? És elég volt abból, hogy mindig csak – egyébként teljesen érthető módon legyintenek, gúnyosan mosolyognak és elküldenek a fenébe, mondván, úgyis csak a szája jár.

A legutóbbi ülésen költségvetést módosítottunk. Illetve utólag hagytunk jóvá több olyan tételt is, amit már önkényesen elköltöttek. (lsd. Pleasantvill-sold). Csak egy aprócska példa: a városi jégpályát a város üzemelteti. December elsején megnyitották, ki is írták, hogy ezentúl a belépő gyereknek 100, felnőtteknek 150Sk két órára azelőtt ez 30 és 60 Sk napi jegy volt.

A probléma csak az, hogy mindezt a dec. 11-i ülésen hagytuk jóvá, és 12-én lépett érvénybe. Kérdezem, mi van akkor, ha nem javasolunk ilyen mértékű áremelést? Hogyan fizetik vissza a pénzt az embereknek?

Jogtalanul szedték a belépőt 11 napig. Igen, lehet mondani, hogy ugyanmár, ez a legkevesebb, ami megeshet bármelyik önkormányzatnál. Persze. Meg az is, hogy ún. havarijny stav-ot a városi reprezentációs chatán Fehér ház 4.350.000 Sk ért kellett eltávolítani utólag megszavaztuk persze.

De nem folytatom, derítsék ki ők. Mármint az NKU – Najvyšší Kontrolný Úrad.

Nagyon hosszasam viaskodtam magammal, hogy megtegyem-e. Mármint a bejelentést. Milyen lavinát indítok el ezzel? Majd kiderül. Maximum a főtéren fogok égni a máglyán.

Egyrészt arra szerződtem, hogy képviselem a választók érdekeit. Azokét, akik megválasztottak, meg azokét is, akik nem. Ők általam, illetve az összes képviselő által veszik ki részüket a város dolgaiból. Ha törvénysértést észlelek és nem szólok, ugyanúgy bűnös vagyok, mint azok, akik elkövetik, ezáltal a választóim is, ugyebár?

Márpedig csak az utolsó ülésen nem egy esetben megsértették a törvényt.

A polgármester csak az érvényes költségvetés szerint merítheti azt. Ha bármilyen módosítást szeretne, össze kell hívni a testületet, tehát túllépte a hatáskörét, mert öncélúan rendelkezett a város vagyonával.

Ráadásul másra is költötte, mint ami a jóváhagyott tervezet volt.

Jogtalanul szedik a parkoló díjat december elsejétől mindenki tudja, de arra sem méltatják az embereket, hogy erről tájékoztassák őket. Hogyan számolják majd el a bevételt? Mi lesz, ha perelni fogja valaki a befizetett bérlet, ill. díj, illetve büntetés vissza fizetését? Óriási felelőtlenség.

Ezek a tények számomra azért is rémisztőek, mert teljesen semmibe veszik az önkormányzatot, nincs is jelentősége, ha csak arra való, hogy utólag legalizálja az ügyleteket.

Szeretném becsületesen végezni a vállalt feladatomat, és biztos vagyok benne, hogy a többiek is, csak épp nem fogalmazzák ezt meg ilyen formán – még maguknak sem. És szeretném, hogy kiderüljön végre, hogy is van ez. Ha minden rendben, van, legyen. Fejet hajtok. Ha nem, annak is legyenek következményei.

Szeretettel

Ági