Tündérkert

antalagi | 2008. június 19. - 21:25

A tündér tó titka

"Nagyon régen , tündérek éltek itt a szigeteken. Tündérkertnek is hítták ezt a vidéket. A vörös füzesen, abba a tóba volt a palotájuk. Csillogott- villogott a víz szinin, mikor rásütött a nap.Merhogy még a zsindelye is aranybú vót rajta.A vízből előcsillant a tündérek gyönyörű ruhája.Ragyogott az aranyhajuk. Az arra csónakázó emberek nem tudtak betelni a csudálkozással. Sokan még a hangjukat is halloták, ahogy az éneküket feléjük hozta a dunai szél. Szerettík a szegény embereket . A bajba jutott halászokat kiszabadították az örvényből, s a ladikjukat elvezették a halfészkekhez.A fésűjükben maradt aranyhajukat beleszórták a Dunába, ahol az aranyászok az aranyra lelhettek. Mert a hajukból lett az arany a Dunába. Egyszer aztán vége lett a tündér világnak.A tündéreknek nem volt maradásuk. A legkiseb tündér, a Rózsika, nem akart velük menni, könyörgött a tündérkirálylánynak, a csudaszíp Tündér Ilonának, hogy hadd maradjon itt az emberek között.Azt mondta neki Tündér Ilona: így tündérnek nem maradhatsz itt. Csak úgy, hogy virággá változtatlak. Azóta nyílik a holtágak víztükrén a csodás ,fehér szirmú tündérrózsa.Úgy mondják Csallóközben, hogy a többi tündérleány sem akart elszakadni az emberektűl. Így hát tündér Ilona is, hogy húga közelében maradhasson, sárga vízililiommá változott. A többi tündér is mind-mind virággá lett. Az egyik gólyahír, a másik gyermekláncfű, a többiek ibolya, gyönygyvirág, nefelejcs,búzavirág, pipacs. Ma is pompázik tőlük a virágzó rét. Még egy ajándékot hagytak az itteni embereknek. Azt beszélik, hogy a tündértó helit, ahol a palotájuk vót,megbabonázták.ogy aki leány, Anna napját követő holdtöldte éjjelin megfürdik a tündértó vizibe, az szebb lesz, mint vót és azé a legényé lesz, akit szeret. De a legínynek nem vót ám szabad kilesni üköt,mer a ki megtette, azé biztosan nem lett az a lány.Nos, azóta minden nyáron kijárnak a lányok, hogy megmártsák magukat a tündértó vizibe. És meg is fog rajtuk a varázslás.ez hát a tündértó titka. ."

A fesztivál tisztelgés a hagyományok és a művészetek előtt. A hagyományok előtt, ami Hamvas Béla szerint az emberiség szellemének, a tudásának, éberségének az őre. Egy olyan autentikus tudás, ami a zsigereinkig megérint , ha megszólal egy dallam, vagy akár egy régi mondóka, mert valahol ismerős számunkra és megerősíti a hovatartozásunkat, a kötődéseinket. - A művészetek ,illetve az alkotók előtt, akik szintén valami olyan ősi intuícióval rendelkeznek, ami csodás művek alkotására ösztönzi őket és ilyen módon képesek simogatni, gyógyítani a lelkünket. Az idei Tündérkert szellemisége még egy gondolat köré is épül. Biztosan sokszor kerülünk kilátástalan helyzetbe,amikor azt gondoljuk, vége a világnak,nincs tovább. Ilyenkor szerencsés esetben a gondviselés a szemünk elé küld egy jelet, egy-egy sorstörténetet, ami erőt ad ahhoz, hogy felálljunk és elhigyjük, hogy igenis, van tovább. Ha azt látjuk, hogy valaki hátrányos helyzetből képes emberfeletti erőket mozgósítani és kitartóan, elszántan haladni a célja felé. Felmerül a kérdés, honnan ez a belső hajtóerő, akarat, ami mozgatja. Csejtey Ricsi lehet most ez a példa, aki már a harmadik olimpiájára készül. Töbszörös Európa , világbajnok asztaliteniszező, Sydneyben ezüstérmet, Athénban bronzérmet szerzett a paralimpián. Szeretnénk tisztelegni az akarata, a tudása előtt és nemcsak lelkiekben támogatni őt az olimpián. Ezért a fesztivál belépőjegyeiből befolyt összeget szeretnénk felajánlani részére. És itt szeretném megköszönni a támogatóinknak, hogy mellénk állnak évről évre , hiszen csak így lehetünk mi is nagylelkűek, ha a mecénások méltónak tartják a fesztivált arra, hogy a nevüket és a pénzüket adják hozzá. Köszönöm.

Első körben tehát szeretettel hívok mindenkit jún.21-én egy kis léleksimogatós,révületes ,tűzugrásos varázslatos estére,hogy az év legrövidebb éjszakáján megerősödve, felkészülten,tele szeretettel, jó érzéssel átugorjuk a tüzet, és így átsegítsen minket az elkövetkező sötétebb napokon.www.varosunkert.sk , és ami a programból kimaradt: Tóth Evelin Dés Andrással koncertezik majd, direkt erre a fesztiválra készül valami meglepetéssel. És lehet, hogy Bödök Zsiga bátyánk is megtisztel bennünket egy igazi velős -tudományos -hagyományos előadással Szent Iván éjszakájáról. Az est házigazdája az Ardea zenekar, a Barantások tüzes nyilveszzőkkel gyújtják meg majd a máglyát, rituális táncot jár Varga Mónika, Nagy Iván segít majd össze énekelni a párokat. Ja, a gyógynövények, amiket a tűzbe áldozunk , itt illatoznak még a kertemben arra várva, hogy leszedjem őket., és ha a lányok szoknyába jönnek, jobban sikerül kirázniuk belőle a bolhát meg az élősködőket…Péterrel- a szenttel- is beszéltem, megígérte, hogy nem kell esőnapot hirdetni

Szeretettel

ági .