Palya Bea Dunaszerdahelyen

antalagi | 2009. január 8. - 10:01

Boldog Új Évet kívánok mindenkinek-egészséget, hitet, szeretetet

És, hogy az isteni szikra, ami szívünkben pislákol, könnyebben lángra tudjon lobbani így év elején, rásegítünk egy kis varázslattal, bizsergéssel - meghívtuk Palya Beát, simogassa meg a lelkünket a muzsikájával, hangjával, az egész lényével. Bevallom, kissé elfogult vagyok Beával,mert egyrészt ismerem, szeretem, másrészt pedig párszor már „okozott” némi felfordulást a lelkemben a mindenen áthatoló zenéjével. Akik már hallották, pontosan tudják, miről beszélek, akik még nem, épp itt az ideje, hogy megtapasztalják :)

Bízom benne,hogy sokan összejövünk, ugyanis a teljes bevételt a dunaszerdahelyi magyar tannyelvű iskolák induló első osztályainak ajánljuk fel,  talán ily módon is tudjuk ösztönözni a szülőket arra, hogy adják meg a lehetőséget a gyermekeiknek arra, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, erős biztos gyökereket teremtve ez által a jövőjük, sorsuk alakulásához.

Akkor ime egy kis leírás egyenesen Beától:

Ágról ágra  - Palya Bea koncertje

Kísér: Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszereken

Személyes népzene: így írhatnám le azt, ami ezen a koncerten történik.

Egy népzenei anyanyelvű, de a zenei anyagot szabadon kezelő játékmód, játék a dallamokkal, szavakkal, ritmusokkal. És játék a zenésztársaimmal, találkozás az ö hangokban kifejezett érzéseikkel.

Szokolay Dongó Balázs az egyik legrégebbi társam. Szinte mindenen játszik, amit fújni lehet: fő hangszerei a dudák, furulyák, például az erdélyi és moldvai hatlukú vagy a somogyi hosszúfurulya, aztán a kaval, szaxofon, tárogató… de kiváló gardonos és dorombos is, énekel és szájbőgőzik. Énekhang és fúvóshangszerek: ez az egyik kettös, amit legjobban szeretek, legyen az egy magyarszováti dal furulyán kísérve, egy dudadal, lepkeszárny-szerű tilinkós havajgatás, vagy a levegőt élesen metsző bolgár hegyi ének, amelyre a szaxofon válaszol. Van, hogy az ének és a fúvós teljesen együtt rezdül, van, hogy épp ellenpontozza egymást.

A koncerten hallható kamarazenélésnek számomra két, egyformán fontos tengelye van: egy zenei, és egy lelki. Az elsö inkább kötödik a dallamhoz, ritmushoz, a csendekhez, a hangszerek hangzásához, a magyar, cigány, zsidó dallamok szépségéhez. A másik inkább kötödik a szavakhoz, a magam-írta szövegek személyessége által elmondhatom, hogy épp mi van velem: szerelem, utazás, változás, humorral és mélységgel kezelt örömek és félelmek, fontos életfordulók. Továbbadom, mert egyedül ennek  a továbbadásnak van értelme.

Koncertjeink során mindig engedjük az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk, és a zenén, amit játszunk. Nincs kétszer ugyanúgy eljátszott dal, mindig keressük azt, hogy hogyan hívhatjuk játékra a másikat. És mindennek a játéknak a közönség is részese lesz…

Tehát: január 17., este 7 óra, VMK Duanszerdahely, jegyelővétel: 0905/596 504,belépődíj : 10 EUR

Szeretettel

Ági