Tündérkert megint

antalagi | 2010. június 7. - 23:58

...Mert kelllenek a rituálék,mert kellenek a hagyományok, mert ezek kapaszkodókat nyújtanak. Mert jó együtt lenni, mert jó buli, mert igenis meg kell becsülnünk és bemutatni méltó módon  azokat a kincseinket, akiket a Tündérkert bölcsője ringatott. Mert jó átugorni a tüzet a kedvessel, anyával, apával, baráttal, szeretővel, mert megborzongat kicsit a tény maga, hogy előkerül egy kérdés önmagunkban, hogy vajon kinek a kezét fognám meg és gondolkodás nélkül átugornám vele a tüzet, tudva,hogy ezzel rituálisan és konkrétan is összeköt valami. Mert egy -egy előadás kapcsán kérdéseink, gondolataink, érzéseink bukkanak elő a láthatatlan mélységeinkből, lelkünk sosem feszegetett bugyraiból. Mert a művészet varázsol, gyógyít, az egyetlen esélyünk arra, hogy a  sivárságból kikukucskáljunk néha... Mindig ide lyukadok ki, amikor évente megkérdezem magamtól, vajon miért jó ez nekem, miért kell évről évre pénzt zsubrikálni hozzá, intézni termet, padot, kaját, piát, hangosítást, tüzifát, tűzoltót, weboldalat, fészbúkos oldalat, idegeskedni, jönnek-e, hányan kiváncsiak, ki mindenkihez ér el, és mi célból, és még sorolhatnám.

A fesztivál tisztelgés a hagyományok és a művészetek előtt. A hagyományok előtt, ami Hamvas Béla szerint az emberiség szellemének, a tudásának, éberségének az őre. Egy olyan autentikus tudás, ami a zsigereinkig megérint , ha megszólal egy dallam, vagy akár egy régi mondóka, mert valahol ismerős számunkra és megerősíti a hovatartozásunkat, a kötődéseinket. - A művészetek, illetve az alkotók előtt, akik szintén valami olyan ősi intuícióval rendelkeznek, ami csodás művek alkotására ösztönzi őket és ilyen módon képesek simogatni, gyógyítani a lelkünket.

Lesz tűzugrás, lesz Palya Bea, lesz Epopteia Itt és Most meglepetés sztárvendéggel, lesz Prímástalálkozó zseniális zenészekkel, lesz  Magyar Éva táncszínház előadása, lesznek gyerekprogramok, lesz könyvbemutató-Bíró Szabolcs Sub Rosa, lesz Ardea, Csak Van, Everheat, Moustache, lesz Panda móda extrém divatbemutató, lesznek gyerekprogramok, lesz Ágacska, Pántlika, Gézengúzok, Fókusz, Zene határok nélkül, gyerekszínház az Epopteiától ( Asszony!!!), és még egy csomó minden... mindenről részletesen fogok írni, addig is egy kis ízelítő a www.varosunkert.sk oldalon, illetve Facebookon.

Szeretettel

ági