Palya Bea ma este

antalagi | 2010. június 21. - 10:23

Ma este fél hétkor Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs koncertje a VMK ban. Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk.Ami viszont rossz hír,hogy sajnos a tűzugrás elmarad. Nem tetszik a díszlet amit terveztek nekünk ma estére. Ki is rúgom a tervezőt, kemény üzletasszony módjára.

...ime egy kis leírás egyenesen Beától:

Ágról ágra - Palya Bea koncertje

Kísér: Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszereken

Személyes népzene: így írhatnám le azt, ami ezen a koncerten történik.

Egy népzenei anyanyelvű, de a zenei anyagot szabadon kezelő játékmód, játék a dallamokkal, szavakkal, ritmusokkal. És játék a zenésztársaimmal, találkozás az ö hangokban kifejezett érzéseikkel.

Szokolay Dongó Balázs az egyik legrégebbi társam. Szinte mindenen játszik, amit fújni lehet: fő hangszerei a dudák, furulyák, például az erdélyi és moldvai hatlukú vagy a somogyi hosszúfurulya, aztán a kaval, szaxofon, tárogató… de kiváló gardonos és dorombos is, énekel és szájbőgőzik. Énekhang és fúvóshangszerek: ez az egyik kettős, amit legjobban szeretek, legyen az egy magyarszováti dal furulyán kísérve, egy dudadal, lepkeszárny-szerű tilinkós havajgatás, vagy a levegőt élesen metsző bolgár hegyi ének, amelyre a szaxofon válaszol. Van, hogy az ének és a fúvós teljesen együtt rezdül, van, hogy épp ellenpontozza egymást.

A koncerten hallható kamarazenélésnek számomra két, egyformán fontos tengelye van: egy zenei, és egy lelki. Az első inkább kötődik a dallamhoz, ritmushoz, a csendekhez, a hangszerek hangzásához, a magyar, cigány, zsidó dallamok szépségéhez. A másik inkább kötődik a szavakhoz, a magam-írta szövegek személyessége által elmondhatom, hogy épp mi van velem: szerelem, utazás, változás, humorral és mélységgel kezelt örömek és félelmek, fontos életfordulók. Továbbadom, mert egyedül ennek a továbbadásnak van értelme.

Koncertjeink során mindig engedjük az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk, és a zenén, amit játszunk. Nincs kétszer ugyanúgy eljátszott dal, mindig keressük azt, hogy hogyan hívhatjuk játékra a másikat. És mindennek a játéknak a közönség is részese lesz…

Szeretettel várunk mindenkit

Ági