Álomfogás a Tündérkertben

antalagi | 2012. június 4. - 23:03

Álomfogás a Tündérkertben

2012 június 15 –én  Dunaszerdahelyen a VMK-ban, illetve jún. 16-án Komáromban a Matica házban kerül bemutatásra Böszörményi Gyula - Lakatos Róbert - Müller Péter Sziámi: Gergő és az álomfogó című darabja a Kassai Thália Színház előadásában, ami valójában az első felvidéki családi musical.

Isten bizony azt hittem, elég lesz ezt a pár sort szétküldeni szórólapon és sitty –sutty, elkelnek a jegyek. Merthogy a miénk, a Gál Tomi rendezte, a vásárúti gyerek, a Lakatos Robi csinálta hozzá a csodálatos zenét, és mellesleg a Müller Péter Sziámi írta a forgatókönyvet .A szereplők közül néhány név : Rák Viki, Nádasdi Péter, Pólos Árpád,Havasi Péter,,Hanãovská Gabriella / Homolya Krisztína,Bocsárszky Attila,Márkus Judit,Kövesdi Szabó Mária,,Reiter Zoltán,Lax Judit,llés Oszkár,Nagy Kornélia,Varga Lívia,Szoták Andrea,Madarász Máté

… és a többi alkotó, akik  megint a semmiből teremtettek értéket. Megkockáztatom: egy Padláshoz hasonló sikertörténetet. Kell-e nekünk, ki tudjuk-e tűzni a mellkasunkra,vagy kifizetünk egy olcsó sztárocskáért ennek a sokszorosát.Válság van. Elhiszem. Harcolunk a mindennapjainkért, a megélhetésért. Mindenki. Én is. Meghívtam az előadást,mert szeretném,ha minél többen látnák. Mert tudom,hogy minőségi kultúra,mert tudom,hogy,aki eljön,hazavisz magával valamit, amire sokáig emlékezni fog. Ám nincs pénzem megakampányra,megmutatni,demonstrálni,hogy mindenkinek világos legyen: ez egy szuperprodukció. Akkor elhinnék,lehet, mert világos lenne,tisztán látható,hogy ezt látni kell,kihagyhatatlan. Hisz mindenhol ezt reklámozzák…Így “csak” ezek az érveim vannak . Egy magyarországi bestsellerből alkotott családi musical. Felvidéki.

Ha nem tudunk közönséget hozni egy előadásra, azt jelenti,nem kell a kultúra.Akkor ne is csodálkozzunk,ha kikapcsolják a villanyt a színházban. Minek nekik,úgysem járnak. Közönséget,közösséget kell alkotnunk, mutatnunk,megmutatnunk.Ilyenkor kell nagy magyarnak lenni,büszkén mondani,felvidéki vagyok. Nagy szavak,lehet,messzire mentem, csak dühít a történet. A válság velünk zajlik, a közönségben,a .közösségben. És késő lesz majd megemlékezni régmúlt idők felvidéki színjátszásáról nagy szavakkal a pódiumon,elsírva,elrívva,milyen jó is volt,mikor tündökölt a Magyar szó a színpadon. A szép Magyar szó. A szép Magyar színészeink szájából. Aszép Magyar rendezőink fantáziájából és a szép Magyar igazgatóink felügyelete alatt. Hiszen ez egy kiváltságos állapot emberek!. Használjuk ki,hogy ilyenjeink vannak. Legyünk büszkék rájuk. Támogassuk a munkájukat,hogy kicsit,csak kicsit legyen még erejük,hitük,hogy tovább tudjanak alkotni. Nekünk. Értünk. Nekem ma  inkább ez az alkotócsoport és amunkája  jelenti  a nemzeti összetartozás napját.

Szóval: „Ősmagyar mítosszal teli, mégis mai, modern történet

A főszereplő Réti Gergő, egy teljesen átlagos budapesti srác. Egyetlen különleges tulajdonsága, hogy néha túl elevenek az álmai és rendszeresen felbukkan bennük egy kölyökfarkas. Nyugalmas, főként a számítógép előtt töltött mindennapjait felborítja anyja bejelentése: az egész család utazik a Révülők Találkozójára a Bagolybükki-völgybe. A völgyet ellepték a vajákosok, táltosok, sámánok, kuruzslók, dobolók, garabonciások, mágusok és varázslók a világ minden tájáról, hogy összegyűljenek és ünnepeljenek. Ám a Gonosz is készülődik és ahogy ez már lenni szokott: Gergőnek kell megmenteni a révülők világát az összeomlástól.

Jegyek kaphatók a VMK-ban, A Családi Könyvklub üzleteiben, a Focus music shop-ban?komáromban a Madách könyvesboltban

Mindenkit sok szeretettel várunk

Ági

Az előadás jótékony célú, a bevételből a dalok CD kiadását támogatjuk majd