Az emlékek megmaradnak

 

Szüleim lakása eladó. Kéne csinálni pár fotót…

...amint kinyitom az ajtót, új festés,új ,fura ,ismeretlen színek, hangulatok . Persze,hiszen albérlők lakták. Rárakódott némi réteg.

Nézzük a gyerekszobát. Az első dolgom volt kinyitni az ablakot, a párkány alatt megvannak-e még a csikkek nyomai. Nem cigiztem,nem bizony. Alig vártam,hogy apám lekapcsolja a villanyt, kihajoltam az ablakba és jóízűen rágyújtottam. Néhanapján Éva,az alattam lévő szomszédasszony(akinek sok receptet, jótanácsot köszönhetek, és aki nagyon szolidáris volt velem, felnőttnek tekintett) kiszólt: -Na mivan leányom,nem tudsz aludni? Kicsit beszélgettünk még mosásról, takarításról makacs foltok eltüntetésének lehetőségeiről,majd, miután sikeresen elkövettem a napi tiltott dolgot, nyugodtan visszamentem tanulni,olvasni,vagy aludni.

Délutánonként ebből az ablakból vártam,mikor hallom meg,hogy  anyám tűsarkai kopogni kezdenek a templomtér kövein, amint hazaért, már kotyogott is a kávéja. Mindig nagy örömmel tettem, mindig meghatódott, mindig élvezettel fogyasztotta el.

Irány a nappali. Kinyitom az erkélyajtót,a templomóra ugyanúgy késik,mint azelőtt, sokszor láttam apámat guggolni nagymise alatt, ahogy énekli a kiszűrődő zsoltárokat –tanáremberként nem járhatott szentmisére…

A nagyszobában az ablakok is nagyok. A barátnőim eljöttek segíteni megtakarítani, bár egyikünk mindig résen volt ,leste,apám mikor ballag hazafelé,akkorra már csak én lehettem rongyközelben,hiszen az én dolgom volt a takarítás.

A konyháról is kell egy kép. Befókuszálom, majd hirtelen elkapom a gépet, nem akarok hinni a szememnek. Á, hülyeség! Újra fókuszálok, újra megriadok. Okké, végig nézem,ne kíméljetek,mutassátok!

Anyám ül a konyhaasztal egyik végében, mosolyog, integet, és üzeni: ne aggódj, leányom ,jól vagyok,minden rendben van. Nyisd ki fiam az ablakot,engedd be a fényt, az emberek szeretik. Nem kellett kinyitnom . Fénnyel volt tele az egész tér. Meleg volt, világos, a  finom, simogató otthon illata. Anyám ölének az illata.A harmadik emeleti blokklakásban. Köszönöm.

Szeretettel

ági