Az állampolgárság nem kegyúri jogon jár

Simon Zsolt | 2021. február 25. - 17:46
A Szlovák Köztársaság Alkotmánya kimondja, akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától.

Az utóbbi tíz évben ezt az alkotmányos alapvetést sértették meg a Belügyminisztérium beszámolója szerint 3622 alkalommal. Indoklásul az Orbán Viktor második kormánya idején született jogszabályt hozzák fel, ami paradox módon összesen 134 olyan személyt illet, akiket szlovák állampolgárságuktól a magyar állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg (az utóbbi tíz évben elveszített összes szlovák állampolgárság mintegy 3%-a ez.) Ez pedig kiválóan bizonyítja az első Fico-kormány által kialakított állapot abszurditását és értelmetlenségét.

A Magyar Fórum támogatja a 2010 előtti jogi állapothoz való visszatérést. Az alkotmányos elvet, hogy bárkit meg lehessen fosztani az állampolgárságától, nem lehet egyetlen alkalommal sem megsérteni, hiszen alapvető emberi és polgári jogról van szó. Mindezt attól függetlenül kell érvényesíteni, hogy valaki egyetért vagy nem a magyarországi jogszabály rendelkezéseivel.

Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy az Igor Matovič vezette kormány a Smer nyomdokaiban halad, és ha valaki szlovák állampolgárságot szeretne szerezni, akkor könyörögnie vagy meg kell vesztegetnie az illetékes minisztert, esetleg alárendelt hivatalnokait. Ez következik az állampolgárságról szóló törvény módosításából.

Ugyanígy nem érthető, hogy azokra, akik akaratuk ellenére veszítették el szlovák állampolgárságukat, most, amikor újra visszaszerezhetnék azt, miért tekintenek úgy, mint a harmadik országból származó polgárokra. Aki teljesíti az állampolgárság megszerzésének a feltételeit, annak miért ne lehetne visszaadni a szlovák állampolgárságot? Az állampolgárság ilyen módon történő megújítását nem lehet a miniszter vagy valamelyik hivatalnokának a szubjektív döntésére bízni, és a közigazgatási eljárásról szóló törvény alapján bíróságilag felülvizsgálhatóvá kell tenni. A jelenlegi eljárás, illetve annak a kozmetikázása – miszerint könyörögni vagy lefizetni – a maffiamódszerek továbbélését szolgálja.