Az “egyetlen magyar párt” az internet pöcegödrében is koldulja a szavazatokat

Csehszlovák Kém | 2016. február 2. - 10:33
Választani jó dolog, mert egy kicsit te is beleszólhatsz az események menetébe, másrészt, ha nem mész el választani, a következő négy évben jogosan mondhatják, ne siránkozz, nem is próbáltál változtatni az ország vezetésén. De választani azért is jó, mert sok minden kiderülhet a jelöltekről, jelölő szervezetekről, addig szélesebb nyilvánosság előtt eltitkolt vagy kevésbé reklámozott szereplőkről.

Például a Via Nováról (VN) már tudjuk, hogy Magyarországra bevándorló gazdasági migránsok irányítják, külföldről (Gubík László, Csonka Ákos), A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom (KDSZ) ikonikus arca egy MKP-jelölt (Orosz Örs), aki nem mellesleg a Fiatal Függetlenek (FF) álcivil bandájának is oszlopos tagja.

Újabban azt tudhattuk meg, hogy a Mi Magunk Mozgalom (MMM) MKP-jelöltje számára (Faklen Kinga) meglehetős gondot okozott a magántulajdon értelmezése, az esetek nyilvánosságra kerülése után, Kinga visszalépett. Ezt egyébként maga Somogyi Szilárd, az MMM vezetője jelentette be, a Para is ott volt a sajtóján, a jelöltet indító párt, az Magyar Közösség Pártja (MKP) tudomásul vette a döntést, elintézték egymás között. Igaz, meglehetősen váratlan lett volna, ha az MKP már korábban is reagál a képviselő-jelöltjéről kiderült piszkos ügyletekre, hiszen választási listáján nemcsak olyan alsóhangon furcsa helyen saját műsort futtató embert tűr meg, mint Somogyi, de korábban már Kotleba-szimpatizáns jelölteket is támogatott.

Somogyiról annyit kell tudni, hogy korábban a Sulík-féle Szabadság és Szolidaritás (SAS) nevű pártban tevékenykedett, majd miután otthagyta az általa “gazdagok pártjának” minősített csoportosulást, néhány jól irányzott “Orbán Viktor Legyen Európa Vezetője!” feliratú, mélyprimitív óriásplakáttal és mély nyelvcsapással törvényszerű volt, hogy a Fidesz szlovákiai szatelit-szervezetének választási listáján ér révbe. Legalábbis a 2016-os kampányban. A szociális érzékenység húrjait pengető Somogyit láthatóan nem zavarja, hogy olyan politikust kíván az EU élére, amelynek országában négy millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, mindennapos a gyemekéhezés és a gimnazisták 67 százaléka Nyugatra szeretne disszidálni.

De hát nem ez volt Somogyi első tévedése, valahol a Csallóközben hangosan felsír egy perselymalac, amikor visszaemlékszem a most már különösen mókásan hangzó, konfetti-esőben és színes fényben villogó mondatra: “Faklen Kingáról túlzás nélkül állítható, hogy talán a Csallóköz egyik legsikeresebb pénzügyi tanácsadója”. Valóban.

De ne értsük félre Szilárdot, hiszen ő nyilvánvalóan, új pártjával, az MKP-val együtt, nem az emberek jólétéért állt be kampányolni a Fidesz farvizén, a napokban lebukott legsikeresebb pénzügyi tanácsadóval együtt, hanem a Budapest által felkorbácsolt menekültellenes hisztéria olcsó és populista hangulat lepattanó morzsáit próbálja összekoldulni az út mentén, hátha bejön. Somogyi munkásságának ugyanis része az euroszkeptikus, putyinista, oroszbarát, chremtail-hívő és más őrült konteo-elméleteket visszhangzó és felerősítő, 2013-ban alapított internetes rádió két órás idősávjának kitöltése is.

Képzeljenek el egy olyan helyet, ahol együtt szerepel a Vzdor Kysuce, militáns-nacionalista szervezet vezetője, Jozef Tiso rendszerének csodálója, majd az RTVS két egykori műsorvezetője, Ľubomír Huďo vagy Tibor Elliot Rostas arról tart eszmecserét, hogy az állatokban elhelyezett chip előbb-utóbb elvezet ahhoz, hogy az emberekbe is chipeket raknak. Vagy éppen a New York-i ikertornyok Egyetlen Valódi És Eddig El Nem Mondott Igazságát fedik fel. Végül Somogyi egykori pártelnöke, Sulík következik, aki Szlovákia lehetséges EU kilépéséről beszél, mint a létező legjobb forgatókönyvről Szlovákia számára. Szélsőséges (jobbos vagy balos - egyre megy) futóbolondok és szellemi szotyolaárusok lerakata - ez Somogyi munkahelye, ahol kétségbe vonható forrásokból származó, meg nem erősített híreket terjesztenek propagandisztikus módon.

Ez a történet részleteiben is csodás. A Somogyinak otthont adó rádió állítása szerint "az igazságot keresi". Csakhogy a Slobodný vysielač adó és a hozzá hasonló, "alternatív" média az igazság keresését minden esetben úgy érti, hogy amit a mainstream média állít, az hazugság, és ha bárki bármi mást mond, az az igazság. Ez a világlátás látszólag kellemes biztonságot ad híveiknek, hiszen ők tudják a totális igazságot, miközben mások azt meghazudtolják, átformálják - legyenek azok "a magyarok", "a zsidók", "a szlovákok" vagy éppen "a liberálisok", és egyben ezek "a mások" felelősek az országban található állapotokért és saját életük nyomoráért. Így fonódik össze az MKP és Somogyi a Coelho-idézetek, a fantasy- és ezoterikarajongók, illetve a konspirációs teóriák hívőinek világával.